Belçika’da başörtülü kadını işe almadılar

Belçika’da Müslüman kadın başörtüsünden dolayı işe alınmadı

Avrupa’da İslam karşıtlığı her geçen gün artıyor. Müslümanlara yönelik nefret söylemleri, ayrımcılık, şiddet ne yazık ki önlenemiyor. Belçika’da bir Müslüman kadın da geçtiğimiz günlerde ayrımcılığa maruz kaldı. Müslüman kadın Brüksel Toplumlararası Taşımacılık Şirketi’ne iş başvurusunda bulundu. Ancak şirket, başvuruyu iki kez reddetti. Konu mahkemeye taşınınca, şirketin başörtülü kadının iş başvurusunu, inancı ve cinsiyeti nedeniyle reddettiği sonucuna varıldı. Mahkeme ayrıca,  kadının yalnızca doğrudan dini ayrımcılığa değil, aynı zamanda dolaylı cinsiyet ayrımcılığına da maruz kalması nedeniyle yasaların ihlal edildiğine karar verdi. Şirketin davranışı sert bir şekilde eleştirildi ve mağdur kadına 50 bin avro ödemesine karar verdi. Karar Çarşamba günü Brüksel merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Unia tarafından açıklandı. Konuyu, İnsan Hakları Ligi ile birlikte mahkemeye taşıdılar. Taşımacılık şirketinin reklamı yapılan rol için gerekli teknik becerilere sahip olmasına rağmen, 2015 ve 2016 yıllarında kadını işe almayı reddettiğini dile getirdiler. Unia üyesi Els Keytsman kararı memnuniyetle karşılayarak, “Uygulamada daha önce de olduğu gibi ayrımcılığa uğramasına artık izin verilmeyeceği anlamına geliyor.” dedi.

belçika başörtülü kadın
belçikada başörtülü kadın işe alınmadı

Mahkeme şirketi suçlu buldu

İnsan Hakları Ligi’ne göre, işe alım ajansları şikayetçi olan kadına taşımacılık şirketinin “tarafsızlık politikası” izlediğini söyledi. Bu da personelinin görünür herhangi bir dini, kanaat, siyasi, felsefi sembol taşımasına izin verilmediği anlamına geliyor. Bu politika doğrultusunda kadın eğer şirkette işe alınırsa başörtüsünü çıkarması gerektiği söylendi. Ayrıca kadına başörtüsü takılmasına izin verilmeyeceği de söylendi. Politikasını savunan şirket, kadının başörtüsünden dolayı reddedilmediğini iddia etti. Fakat mahkeme, şirketin ayrımcılık yaptığını söyledi. Öte yandan yargıç, şirketin sözde tarafsızlık politikasının tutarlı ve adil bir şekilde uygulanmadığını belirtti. İşverenin taraftarlığının işe alma politikasını dikte etmemesi veya herhangi bir ayrımcılığa yol açmaması gerektiğini vurguladı.

“Şirketin işe alma politikasını değiştirmesi gerekiyor”

Unia Kslaeytsman, “Bugün, bir çalışanın başörtüsü takma yetkisi yokken, bir erkek meslektaşı sakal takma yetkisine sahip. Şirket bu politikayı yakından incelemek zorunda kalacak ve artık münhasır tarafsızlık ilkelerini uygulama yetkisine sahip olmayacak,” diye konuştu. Mahkeme için dava, şikayetçinin cinsiyetine dayalı dolaylı ayrımcılığı da sembolize ediyordu. İş mahkemesinin kararının şirket için geniş kapsamlı sonuçları da olabilir. Mahkeme şirkete artık personel işe alma politikasını değiştirmesi ve tarafsızlık ilkesini hariç tutması gerektiğini de söyledi.

 

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook