yemen insani kriz

Yemen’deki insani kriz giderek derinleşiyor

Yemen’deki insani kriz her geçen gün artıyor

BM insani yardım şefi Mark Lowcock, geçtiğimiz çarşamba günü Yemen‘deki insanlık kriziyle alakalı açıklamalarda bulundu. Lowcock, Yemen‘e bu sene 3,85 milyar dolar yardım yapılmazsa ülkenin adeta uçurumdan düşeceğini söyledi. Ayrıca son on yıldır görülen kıtlığın en kötü haliyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Mark Lowcock, Körfez ülkelerinin, özellikle 2018 ve 2019’daki BM başvurularına katkıda bulunan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri‘nin geçen yıl büyük ölçüde geri çekildiğini söyledi. Bu, yardım kuruluşlarının 2019’da her ay gıda ve diğer insani yardım alan Yemenli sayısını 13-14 milyondan 2020’de 9 milyona düşürdüğünü açıkladı. Lowcock, sanal bir brifingde yaptığı açıklamada, geçen yıl yiyecek almayan 4 milyon insan, “esasen uzun, yavaş, acımasız, acı verici, acı veren açlıktan ölme sürecindekiler arasındadır” diye konuştu.

Suudi Arabistan ve BAE koalisyonu Yemen’i çıkmaza soktu

İsveç ve İsviçre’nin ev sahipliğindeki konferansta konuşan Genel Sekreter Antonio Guterres’in 3.85 milyar $’lık temyiz başvurusunda bulundu. Lowcock, “Bu fon olmadan, çok daha fazla insan ölecek, ülkede ortaya çıkan felaket beklentileri olabilir,” diye uyardı. “Halihazırda kıtlığın ceplerinin olduğu ülkedeki şu anda devlet yüzünden göreceğimiz şey, dünyanın on yıllardır gördüğü en kötü kıtlık. Yani, tehlikede olan çok şey var ve aciliyet var. ” Arap dünyasının en fakir ülkesindeki yıkıcı çatışma, İran destekli Husi isyancılarının Yemen’in başkenti Sanaa’yı ve ülkenin kuzeyinin büyük bölümünü ele geçirmesiyle 2014 yılında patlak verdi. Suudi Arabistan ve BAE liderliğindeki ABD destekli Arap askeri koalisyonunu, aylar sonra Yemen Devlet Başkanı Abed Rabu Mansour Hadi hükümetini iktidara getirmek için müdahale etmeye sevk etti. Çatışmada yaklaşık 130.000 kişi hayatını kaybetti ve dünyanın en kötü insani felaketi Yemen’de yaşandı.

Yemen insani kriz

130 bin Yemenli hayatını kaybetti

Lowcock, ABD Başkanı Joe Biden’in altı yıllık savaşı sona erdirmeyi ve koalisyona verilen desteği durdurmayı hedefleyen yeni Yemen politikasının memnuniyetle karşılandığını “Yemen’de barış ve ilerleme için büyük bir fırsat yarattığını” söyledi. “Bu muhtemelen 2016’dan beri bir çözüm bulmak için gördüğümüz en büyük fırsatı yaratıyor” diye konuştu. Lowcock, fırsatı değerlendirip “herkesi” temsil eden ve ekonominin yeniden inşası ve milyonlarca insanın geçim kaynaklarının eski haline getirilmesi de dahil olmak üzere halkın ihtiyaçlarına hitap eden bir hükümet kurmanın artık Yemen’in savaşan taraflarına kaldığını söyledi. Bu olursa, hükümetin uluslararası destek alacağını söyledi.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook