Fransa Ruanda Soykırımı

Fransa, Ruanda Soykırımı’ndaki rolünü kabul etmiyor

Fransa, Ruanda Soykırımı’ndaki rolünü kabul etmek istemiyor

Fransa, Ruanda Soykırımı‘nda işlediği suçlardan dolayı kendini temize çıkarmaya çalışıyor. Paris Savcılığı, “Fransız ordusunun Tutsileri yalnız bırakarak, katliamlara kayıtsız kaldığına dair suçlamaların” reddedilmesini talebinde bulundu. Fransız savcılığı, ordunun 1994 yılında Bisesero katliamlarına kayıtsız kaldığı yönündeki suçlamaların geri çekilmesini istedi. Paris Savcılığı da konuyla ilgili açıklama yaptı. Savcılık, Fransız ordusunun katliamlar sırasında Hutulara yardım etmediğini söyledi. Buna göre, Turkuaz Operasyonu’nda görevli olan 5 generale suçlamada bulunulmadı. Fransa’nın Ruanda Soykırımı’nda işlediği suçlara ilişkin, tahkikat hakimlerinin suçlamaları geri çevirmesi veya soruşturmaları yeniden başlatması bekleniyor.

Fransa Ruanda Soykırımı
Fransa Ruanda Soykırımı’ndaki suçunu kabul etmek istemiyor

Soykırımda 800 bin kişi katledildi

Fransa’daki sivil toplum kuruluşları ve Bisesero katliamından kurtulan 6 kişi, Fransız ordusunun bu katliamlardaki rolüyle ilişkin 2005’te Fransa hakkında suç duyurusu yaptı. Ruanda’da 7 Nisan 1994 tarihinde Hutular ile Tursiler arasındaki iç savaş, dönemin Devlet Başkanı Habyarimana’nın uçağının düşmesinden kısa bir süre sonra başladı. İç savaş yaklaşık 100 gün devam etti ve katliamda 800 binden fazla Tutsi acımasızca öldürüldü. Fransız ordusu da Bisesero tepelerinde yüzlerce Tutsi’yi terk ederek katledilmelerine sebep olmakla suçlanıyor. Katliama göz yuman Paris yönetiminin, olaylara Turkuaz operasyonu ile çok geç müdahale ettiği öne sürülüyor.

Fransa Ruanda soykırımının suç ortağı

Birleşmiş Milletler (BM) her yıl 7 Nisan’da Ruanda Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü tertip ederken, soykırıma ilişkin Fransa’nın soykırımı yapanlara desteği en çok tartışılan konulardan biri oldu. Fransa, Tutsilere karşı soykırımı yapan Hutu hükümetine koşulsuz şartsız verdiği destekle soykırımdan en fazla sorumlu tutulan ülke olarak kabul ediliyor. Ruanda’da 1994’te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlattı. Ülkede 100 gün süren katliamda Birleşmiş Milletler’e (BM) göre 800 binden fazla Tutsi öldü. Fransa, 23 Haziran 1994’te ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak amacıyla Turkuaz Operasyonu’nu başlattı fakat Fransa, soykırımı engellemek yerine soykırımcılara silah ve mühimmat desteği sağladı. Sürgündeki Tutsilerin 1987’de kurduğu Ruanda Yurtsever Cephesi’nin (RPF) ilerleyişini kısıtladı. 1994’te Ruanda’da bulunan “Fransız askerlerin ve paralı askerlerin”, dönemin Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’ya yönelik saldırıya katılmış olabileceği de belirtiliyor.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook