suriye-ic-savas

Esed rejimi Suriye’de 14 bin kişiyi işkenceyle öldürdü

Esed rejimi Suriye’de binlerce kişiyi işkenceyle katletti

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye’de sivillere yönelik insan hakları ihlallerini belgeledi. Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye’de Mart 2011’den bu yana Beşşar Esed rejiminin toplam yaklaşık 14 bin sivili işkenceyle öldürdüğünü tespit ettiklerini açıkladı. 26 Haziran İşkence Mağdurlarıyla Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle Suriye’de işkence dolayısıyla hayatını kaybedenlere ilişkin Anadolu Ajansı’na (AA) özel rapor hazırlandı. Rapora göre, Suriye’de çoğu Esed rejimi tarafından olmak üzere 177’si çocuk, 63’ü kadın toplam 14 bin 388 kişi işkenceyle katledildi. Raporda, Esed rejimi güçlerinin iç savaş boyunca 1,2 milyon Suriyeliyi alıkoyarak çeşitli işkenceler uyguladığı ve çoğu sivilin hâlâ tutsak olduğu kaydedildi. Suriye İnsan Hakları Ağı, rejim zindanlarında tutulanlardan kimlik bilgilerine ulaştığı en az 132 bin kişiden haber alınamadığını belirtti. Öte yandan Suriyeli muhalif kaynaklar da Esed rejiminin cezaevleri ve sorgu merkezlerinde aralarında kadınların da olduğu en az 400 bin kişinin tutulduğunu açıkladı.

esed-rejimi-savaş
Esed rejimi Suriye’de 14 bin kişiyi işkenceyle öldürdü

Esed Rejimi sivillere türlü işkenceler yapıyor

Suriye İnsan Hakları Ağı tarafından hazırlanan raporda, Esed rejiminin zorla alıkoyduğu sivilleri işkence yoluyla öldürdüğü vurgulandı. Güvenlik birimlerinin işkence yuvalarına dönüştüğüne dikkat çekildi. Raporda, güvenlik birimlerinin asılsız suçlamalara başvurarak “keyfi tutuklamalar” yaptıkları dile getirildi. Alıkonulan sivillere türlü işkenceler uygulandığı söylendi. Sorgu ve gözaltı merkezlerine sahip güvenlik birimlerindeki ölümlerin işkence, hastalık ve tedavi görememekten kaynaklı olduğu bildirildi. Alıkonulan sivillerin sağlık şartlarından yoksun yaşadıklarının altı çizildi. Rejim zindanlarının çoğunda yaklaşık 24 metrekarelik odalarda 50 kişinin kaldığı ifade edildi.

Esed Rejimi güvenlik birimlerini elinde tutuyor

Suriye’de Baas Partisi 1963 yılında ülkedeki iktidarı ele geçirdi. Bunun ardından suça karışan güvenlik ve ordu güçleri mensuplarının yargılanmasının önü kesildi. Rejim, yasama, yürütme ve yargı gibi ülkenin temel organlarını yarım asrı aşkın süredir elinde tutuyor. İktidarını güçlendirmek ve muhalif sesleri bastırmak adına güvenlik birimlerindeki çalışanlarının yetkilerini de artırıyor. Suriye İnsan Hakları Ağının hazırladığı rapora göre 1969, 2008 ve 2011 yıllarında yapılan düzenlemelerle güvenlik birimi unsurları, askeri polis mensupları ve iş birlikçilerinin yargılanması engelleniyor. Raporda ayrıca güvenlik birimlerinin yüzbinlerce kişiye işkence yaptığı bilindiği vurgulandı. Rejimin lideri Beşşar Esed’in talimatına aykırı hareket edemeyeceği söylendi. Suça karışan sorumlular hakkında herhangi bir işlemin yapılmadığı belirtildi.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook