açlık-bm-sudan

Güney Sudan’da 100 binden fazla kişi açlık kriziyle karşı karşıya

Güney Sudan’da 100 bin kişi açlık krizi yaşayabilir

Dünya genelinde açlık çeken insanların sayısı artıyor. Özellikle Afrika ülkelerinde ciddi açlık krizleri yaşanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Afrika ülkelerindeki kötü koşullarını ve buna bağlı olarak yaşanan açlık sorunlarını sık sık gündeme getiriyor. Son olarak Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Güney Sudan’a yardımların kesilmesi durumunda 100 binden fazla kişinin açlıkla yüz yüze gelebileceği uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Güney Sudan Direktörü Matthew Hollingworth, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hollingworth, ekimden itibaren yardımların kesilmesi durumunda Wau, Juba ve Bor bölgelerinde gıda sorunu yaşanabileceğini bildirdi. Hollingworth, 100 binden fazla kişinin gıda sorunu ile karşı karşıya kalabileceği uyarısı yaptı. Gerekli yardımın sağlanması için 154 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Nüfusun büyük çoğunluğu gıda sorunundan etkileniyor. BM‘ye göre Güney Sudan’daki gıda sorunu son yıllarda artış gösterirken nüfusun yüzde 60’ından fazlası bu durumdan etkileniyor.

bm-güney-sudan
Güney Sudan’da 100 bin kişi açlık krizi yaşayabilir

Dünya genelinde 35 milyon insan açlıktan ölebilir

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Prof. Dr. Hilal Elver, dünya genelinde yaşanılan açlıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Elver, küresel iklim değişikliği, ekonomik buhranlar, siyasi istikrarsızlık, salgın hastalıklar ve çatışmaların dünya çapında beklenen gıda krizini erkene aldığını belirtti. Şu anda 821 milyon kişinin gıdaya ulaşmakta güçlük çektiğini, 35 milyon kişinin de açlıktan öldüğü veya ölmek üzere olduğunu söyledi. Prof. Dr. Elver, dünya genelinde gıda krizi, açlık ölümleri, kitlesel göçlerin alarm verdiğini belirtti. Elver, Batılı ülkelerin Afrika’nın verimli tarım arazilerini satın alması, kıtlığa karşı geliştirilmesi gereken acil eylem planları, yeni tarımsal üretim politikaları ve Türkiye’yi bekleyen riskler hakkında açıklamalar yaptı. BM Gıda Hakkı Özel Raportörü Elver, “Gıda krizinin en somut yaşandığı 55 ülke veya bölgede 5 yaş altı 16 milyon çocuğun durumu çok kritik. 16 milyon çocuk öldü ölecek. Dünya genelinde 150 milyon çocuk ise beslenme yetersizliğinden muzdarip.” diye konuştu.

“Gıda krizi alarm vermeye başladı”

Elver, bin yıllardır görülen orman yangınları ve sellerin son 10 yıldır yaşanan iklim değişikliğiyle daha yıkıcı olmaya başladığını dile getirdi. Bu durumun da gelecek yıllarda gıda krizini tetikleyecek en önemli faktörlerin başında yer alacağına dikkat çekti. Elver, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gibi kurumlar tarafından yayımlanan raporlarda gıda krizinin artık alarm verdiğine dikkat çekti. Bunun hangi ülkelerin ve dünya genelinde ne kadar insanın etkileneceği ve olası senaryoların tartışılmaya başlandığını söyledi. Elver, dünyada gıdaya ulaşamayan ya da gıda güvencesi olmayan insan sayısı tahminlerinin 700 milyondan 821 milyona çıktığını vurguladı. “Çok ciddi önlemler alınmasına rağmen bu rakamlar düşmedi, tam tersine son 5 yılda giderek arttı. İşte bu dünya için bir alarm niteliği taşıyor. Dünyadaki açlık sorunu maalesef durdurulamıyor ve sorun giderek büyüyor.” ifadelerini kullandı.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook