Hindistan’da Müslüman okulları kapatılıyor

Hindistan’da Müslüman okulları ve medreseler kapatılıyor

Hindistan’da aşırı milliyetçi Başbakan Modi’nin partisi BJP’nin yönettiği Assam eyaletinde, İslami eğitim kurumlarının kapatılmasını öngören tasarı kabul edildi. Reuters’ın haberine göre BJP idaresindeki Assam’da perşembe günü kabul edilen yasayla eyaletteki tüm İslami okullar hükümsüz kılınırken bu okulların “standartların altında kaldığı” öne sürüldü. Muhalif siyasetçiler bu adımın hükümetin Müslüman karşıtı politikasının bir yansıması olduğunu belirtti. Muhalefetteki Congress Partisi milletvekili Wajes Ali Choudhury, “Buradaki fikir Müslümanları ortadan kaldırmak” yorumunu yaptı. Assam eyaleti eğitim Bakanı Himanta Biswa Sarma, eyalette faaliyette bulunan, Müslümanlara ait 700’den fazla okulun, medresenin, kapatılacağını duyurdu. Aşırı sağcı Sarma, okulların Müslümanların elinden alınarak örgün eğitim veren kurumlara dönüştürüleceğini de belirtti. Muhalif siyasetçiler BJP’nin adımını Müslümanlara yönelik saldırı diye değerlendirdi. Muhalefetteki Congress Partisi milletvekili Wajes Ali Choudhury, “Buradaki fikir Müslümanları ortadan kaldırmaktır” açıklamasını yaptı.

Hindistan’da Müslüman okullarının kapatılmasına tepki

Hindistan’da basındaki haberlere göre, Assam eyaletinde medreselerin kapatılması kararı tepkilere yol açtı. 126 üyeli Assam Meclisinde kabul edilen medreselerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemeye muhalefet partileri tepki gösterdi. Muhalefet liderlerinden Debabrata Saikia, açıklama yaparak iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) tarafından kabul edilen yasanın amacının partinin oylarını sağlamlaştırmak olduğunu söyledi. Saikia bunun bir “kutuplaştırma taktiği” olduğunu ifade etti. Ayrıca böyle bir yasaya gerek olmadığını söyledi. Eğitim Bakanı Himanta Biswa Sarma ise yasanın devlet tarafından işletilen medreseler için olduğunu belirtti. Assam’daki özel medreselerin kapatılması veya düzenlenmesi için herhangi bir adım atılmayacağını söyledi. Sarma, devlet medrese enstitülerinin, ilköğretim, lise ve yüksekokullara dönüştürüleceğini bildirdi. Muhalif parti temsilcileri uygulamayı eleştirirken, yaşanan olayın hükümetin İslam karşıtı politikalarının bir parçası olduğunu dile getirdi. Eğitim Bakanı Sarma, Assam vilayetinde faaliyet gösteren ve “medrese” olarak bilinen 700’den fazla okulun nisan ayına kadar kapatılacağını açıklamıştı.

Modi’nin İslam karşıtlığı ülkedeki insanları ayrıştırıyor

Hindistan’daki Müslümanlara yönelik baskı ve şiddet, Pakistan’la yaşanan kriz ve aşırı milliyetçi Modi’nin seçimi kazanmasıyla sistematik bir şekilde arttı. Müslümanlar sokakta, işte hatta kendi evlerinde vahşice katlediliyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan’da, yaklaşık 250 milyon Müslüman baskı ve şiddete maruz kalıyor. Bazı aktivist ve insan hakları savunucuları hariç, dünya basını ve kamuoyu Müslümanlara yönelik saldırıların artmasına her zamanki gibi önemsemiyor. Başbakan Narendra Modi’nin 2019 yılında yeniden seçilmesinden bu yana Hindistan’da toplumlararası gerginlik tırmanıyor. Modi, Müslümanları dışlayan tartışmalı bir vatandaşlık yasası getirmiş ve Hindistan’ın tek Müslüman çoğunluğu olan Jammu ve Keşmir’in uzun süredir devam eden özerkliğini kaldırmıştı. Hindu milliyetçi çeteler, Yeni Delhi’de bulunan Müslümanların evlerine ve işletmelerine saldırdı. Bu olaylardan binlerce Müslüman hayatını kaybetti.
Kaynak: AA

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook