fransa-aihm-imam

AİHM, Fransa’da imamın sınır dışı edilmesi kararını askıya almayı reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransa‘da Dışişleri Bakanı Gerald Darmanin tarafından alınan, İmam Hassan İquioussen’in sınır dışı edilmesi kararının askıya alınmasına yönelik talebi reddetti. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Darmanin’in İmam İquioussen’e yönelik aldığı “Fransa’dan Fas’a sınır dışı edilmesi”yle ilgili iki karar hatırlatıldı. Açıklamada, AİHM‘in, İquioussen’in Fransa’dan Fas’a sınır dışı edilmesi kararının askıya alınmasına yönelik talebi reddettiği, gerekçeli karar hakkında detaylı bilginin daha sonra açıklanacağı bilgisi paylaşıldı. İquioussen’in 1964 Fransa doğumlu Fas vatandaşı olduğu ifade edildi. Öte yandan, İquioussen sınır dışı edilme kararının iptali için başvurduğu Paris İdari Mahkemesinin de kararını açıklaması bekleniyor. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 28 Temmuz’da sağcı Lepoint dergisinin “İhvancı imam sınır dışı edilmekle tehdit edildi.” başlıklı haberini Twitter hesabından “Bu vaiz, yıllardır Fransa’nın değerlerine karşı, laiklik ve kadın erkek eşitliği ilkelerimize aykırı nefret söylemi sergiledi. Fransız topraklarından gönderilecek” ifadesiyle servis etmişti. Ülkedeki Müslümanlar, İquioussen’in Fransa’da eğitici vaazlar verdiğini, gençler arasında çok sevildiğini ve takip edildiğini söyleyerek tepki göstermişti. İnsan hakları savunucuları ise Bakan Darmanin’in mahkeme kararı olmadan imamı sınır dışı etme kararını yasa dışı olarak yorumlamıştı.

Fransa’da Müslümanlar baskı altında

Fransa’da Müslümanlar baskıya maruz kalıyor. Ülkedeki Müslüman ırkçılığı devlet eliyle körükleniyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam karşıtı açıklamalarından sonra hükümet, ağustosta Müslümanlara karşı ayrılıkçı yasa çıkardı. Macron yönetimin kabul ettiği “ayrılıkçı” yasa, Müslümanların hayatına müdahale ediyor. Ülkede yaşayan Müslüman toplum baskılara maruz kalıyor. Başörtülü anneler, çocuklarının veli toplantılarına veya çocukları ile birlikte okul gezilerine katılamıyor. Tesettür mayo giymek isteyen kadınlara izin verilmiyor. Fransa’da camiler radikalleştiği iddiasıyla kapatılıyor. Müslüman sivil toplum kuruluşlarına baskınlar düzenleniyor. Çocuklarına evde eğitim vermek isteyen aileler, çocuklarını Fransız okullarına göndermek zorunda kalıyor. Macron yönetiminin ayrılıkçı yasası bu nedenle çok sık eleştiriliyor. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere, ülkedeki Müslüman ırkçısı siyasetçilerin İslam karşıtı söylemleri, Müslümanlara yapılan saldırıları da körüklüyor.

fransa-cami-imam
Fransa’da camilere baskı artıyor

Müslümanlar Fransa’yı sessizce terk ediyor

Fransa’da Müslümanlara uygulanan baskılar, Amerika merkezli New York Times (NYT) gazetesine de konu oldu. New York Times gazetesi, ayrımcı ve İslam karşıtı muamelelere maruz kalan çok sayıda Müslüman’ın kendilerini güvende hissetmemeleri nedeniyle ülkeden sessiz sedası ayrıldığını yazdı. Gazetenin yayımladığı özel haber, Müslümanların Fransa’yı sessizce terk edişi başlığıyla servis edildi. Haberde, ülkede yaklaşan cumhurbaşkanı seçimi kampanyalarında ağırlıklı olarak göç tartışmaları ele alındı. Fransa’yı terk eden Müslümanların sayısının gün geçtikçe arttığı, bunun derin bir krize işaret ettiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en yakın 3 rakibinin seçim kampanyalarında daha çok “göç karşıtlığını” vurguladığı belirtildi. Fransa’nın son yıllarda birçok Avrupa ülkesinden daha az göç aldığı dile getirildi.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook