Almanya’da siyahiler ırkçı saldırılara maruz kalıyor

Almanya’da siyahiler ırkçılığa maruz kalıyor

Almanya’da siyahiler ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Ülkede yapılan bir araştırma ülkede yaşayan siyahilere karşı ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığını gözler önüne serdi. Berlin merkezli Each One Teach One ve Citizens for Europe tarafından Almanya’da yaşayan yaklaşık 6 bin siyahiyle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bilgilerin ışığında hazırlanan araştırma raporu yayımlandı. Araştırmada iş sahası, kiralık ev bulma gibi günlük yaşamı içeren birçok alanda bu kapsama dahil edildi. Raporda, ülkede ayrımcılığı yasaklayan kanunların yürürlükte olmasına rağmen, Almanya’da siyahi vatandaşların ciddi oranda dışlama ve ırkçı tacizlerle karşı karşıya oldukları bilgisi paylaşıldı. Raporda, siyah tenli insanlar için Almanya’da “Ayrımcılık ve ırkçılığın yaygın sorun olmadığı hiçbir alan yok” ifadesi kullanıldı. Raporda, konut piyasası, medya, kamu kurumları ve polis hizmetleri özellikle siyahilerin en fazla ayrımcılığa maruz kaldığı alanlar olduğu vurgulandı. Ayrıca ankete katılanların yüzde 50’den fazlası da bu alanlarda ayrımcılığın “çok sık” gerçekleştiğini dile getirdi. Raporda, siyahilerin Almanya’da eğitim ve adalet sisteminde görevli memurlarla ciddi “ırkçı ve ayrımcılık” sorunu yaşadığı bilgisi verildi.

almanya-siyahi-ırkçılık
Almanya’da siyahiler ırkçılığa maruz kalıyor

Almanya’da ırkçılık protesto edildi

Geçtiğimiz aylarda Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen gösteride sosyal adaletsizlik ve ırkçılık protesto edilmişti. “Dayanışma içinde adil toplum” sloganıyla, 300’den fazla derneğin desteklediği “#unteilbar” adlı inisiyatif tarafından gerçekleştirilen gösteriye binlerce kişi katılmıştı. Tarihi Brandenburg Kapısı ile Leipziger Caddesi arasındaki alanda toplanan göstericiler daha sonra Karl-Marx-Allee Caddesi’ne yürümüştü.

“Temel ihtiyaçlar güvence altına alınmalı”

Sosyal adaletsizliği ve ırkçılığı protesto eden göstericiler, Almanya’da işlenen ırkçı cinayetlerin aydınlatılmasını, ırkçılığa karşı mücadele edilmesini, herkesin kirasını ödeyebileceği konut sayısının artırılmasını, insanların temel ihtiyaçlarının güvence altına alınmasını, iklimin korunmasına yönelik politikalar geliştirilmesini ve yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşılara dünyada herkesin erişmesinin sağlanmasını istemişti. Yapılan konuşmalarda da Covid-19 sürecinde refah içinde yaşayanlar ile yoksullar arasındaki makasın daha da açıldığına işaret edilerek, düşük gelirlilerin bu süreçten çok daha fazla etkilendiği hatırlatılmıştı. Afganistan ve krizlerin olduğu diğer ülkelerdeki duruma da dikkatin çekildiği konuşmalarda, Avrupa’daki ülkelerin sınırlarını sığınmacılara açmaları talep edilmişti. Berlin polisi, gösteriye yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını belirtirken, organizatörler ise bu sayının 30 bin olduğunu ifade etmişti.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook