Pentagon misket bombası yasaklama planından vazgeçti

Salkım bombası da denen parça tesirli misket bombaları, topçu mermileri, bomba ve füzelerin içine yerleştiriliyor. İçinde pinpon topu büyüklüğünde yüzlerce küçük bombanın bulunduğu misket bombaları patladığı yerde canlı bırakmıyor. Çok geniş bir alana yayılan bombacıkların neredeyse yarıya yakını hemen patlamıyor. Bunlar, uzun bir süre daha çoğunluğu çocuk olan sivillerin ölümü ve sakatlanmasına yol açıyor.
ABD, 2008’de imzaya açılıp 2010’da yürürlüğe giren ve misket bombası üretimi, kullanımı, ticaretini tamamen yasaklayan Misket Bombası Yasağı Sözleşmesi’ni imzalayan 108 ülke arasında değil. Amerikan ordusu misket bombalarını meşru ve önemli bir silah olarak görüyor. 2003 Irak işgalinde çok yoğun şekilde misket bombası kullanan dönemin Bush yönetimi ise Amerikan ordusunun 1 Ocak 2019’dan sonra da misket bombası kullanmaya devam edebilmesi için şart koyan bir karar almıştı. O şart da atıldıkları sırada patlamayan misket bombalarının oranının yüzde 1’i geçmemesi standardının karşılanmasıydı. Ancak Pentagon sözcüsü Tom Crosson, bu standardı karşılayan misket bombası üretemediklerini, standardı yakalamalarının ne kadar zaman alacağını da bilemediklerini açıkladı. Crosson, dolayısıyla Pentagon’un, 2019 mühletini süresiz askıya alma ve komutanların gerekli gördükleri durumlarda misket bombası kullanma yetkisini devam ettirme kararı aldığını duyurdu.
Pentagon’un kararına tepkiler gecikmedi. İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütünün silah incelemeleri sorumlusu Mary Wareham, misket bombası kullanmayı ‘zorunlu kılan neden diye bir şey olamayacağını’ söyledi. Kararın mantığındaki çelişkiye ”ABD ‘güvenli misket bombası üretemiyorum, öyleyse güvenli olmayanları kullanmaya devam edeceğim’ diyor” sözleriyle dikkat çeken Wareham, ”Kullanmama taahhüdünden çark etmelerini kınıyoruz” dedi. Önde gelen Demokrat Partili Senatör Dianne Feinstein, ABD’nin küresel çapta misket bombası yasağını çiğnemeye devam etmesinin ‘bir utanç’ olduğunu söyledi ve ABD Başkanı Donald Trump’a kararı değiştirmesi çağrısı yaptı. Feinstein, Vietnam Savaşı sırasında ABD’nin misket bombalarıyla halı bombardımanı yaptığı Laos’ta, ‘savaşın bitmesinden 40 yıl sonra hala yılda 300 kişinin patlamamış misket bombaları yüzünden ölmesi’ örneğini verdi.
Kaynak: https://tr.sputniknews.com/abd/201712011031225270-abd-misket-bombasi-kul…

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook