Batı Trakya Türklerine soruşturma açıldı

Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik yıldırma politikaları devam ediyor. Batı Trakya Türkleri, Yunan yargısının baskısı altında. Yunanistan Yargıtayı, geçen sene İskeçe Türk Birliği’nin yasal statüsünün iadesiyle ilgili ret kararı verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına ve Avrupa Konseyi’nin çağrılarına rağmen alınan bu karar, Batı Trakya Türkleri tarafından protesto edildi. İskeçe Savcılığı, 10 Temmuz 2021’de düzenlenen gösteri hakkında soruşturma başlattı. Olayın üzerinden 7 ay geçmesinin ardından açılan soruşturma, Batı Trakya Türk toplumu tarafından tepkiyle karşılandı. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı. Ahmetoğlu, sosyal medya üzerinden tepki göstererek “Protestonun üzerinden yaklaşık 7 ay sonra soruşturma başlatılmasını demokrasiye, insan haklarına ve uluslararası hukuka inananların takdirine bırakıyorum.” açıklamasında bulundu.

Yunanistan Batı Trakya Türklerini yok sayıyor

Yunanistan Batı Trakya Türklerini yok sayıyor. Nitekim Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine karşı uyguladığı asimilasyon politikası, Trakya Kalkınma Komisyonu Raporu ile açıkça görülüyor. “Yunan-Pomak” propagandasını devlet söylemi haline getirmek için uğraşılıyor. Parlamento’da kabul edilen raporda, Türk azınlık bir kez daha yok sayıldı. Azınlıklar “Türk kökenli, Pomak ve Roman” olarak ayrıldı. Türk kelimesi tek başına kullanılmadı. Rapor, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nin oyları ile Yunan Parlamentosu’nda kabul edildi. birçok kesimden büyük tepki çekti. Raporda gerçekler kasıtlı olarak gizlendi. Atina yönetiminin Lozan Antlaşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyduğu iddia edildi. Kararlara uymadığı için Avrupa Konseyi’nin Yunanistan’a yaptığı uyarı görmezden gelindi. Batı Trakya’da yaşayan azınlıklar, “Türk kökenliler, Pomak ve Roman” adı altında üç gruba ayrıldı. “Türk” kelimesinin tek başına kullanımından özellikle kaçınıldı.

batı-trakya-türkleri
Batı Trakya Türklerine soruşturma açıldı

Azınlıkları 3 gruba ayırdılar

Pomaklara ise, özel önem atfedildi, maddeler propaganda malzemesine dönüştürüldü. Raporda, bölgenin kültürel özelliklerinin anlatıldığı kısımda, İskeçe kentinin Pomak köyleriyle ön plana çıktığı iddia ediliyor. Ayrıca Pomakça ve Romanca şarkıların kayıt altına alınması gerektiğinin de altı çizildi. Öte yandan raporda, dikkat çeken bir başka bölüm de bölgede yaşanan iç ve dış göç anlatılırken “Türk kökenliler Türkiye’ye özel eğitim için gidiyor” oldu. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, raporu “samimiyetsiz” olarak değerlendirdi. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ahmetoğlu, “Rapor, Türk milli kültürünü inkarın Atina’nın devlet politikası haline geldiğinin kanıtıdır.” diye konuştu.

 

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook