Yunan adaları deyince artık güneş ve denizin yanında mülteciler de geliyor. Türkiye’nin burnunun dibindeki adalar turizmdeki canlanmadan pay alamıyor. Mülteciler Avrupa Birliği’ne ayak basabilmek için Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçmeye devam ediyorlar. Adalarda mülteciler için barınak bulmakta güçlük çekiliyor. Otelciler yardım örgütlerinin, odalarını mültecilere açmaları için yaptıkları çağrıları geri çeviriyorlar. Turizm sezonu bütün hızıyla devam eder ve Yunan turizmcilik kuruluşları yeni rekorlar beklerken Sakız adasındaki otelciler odalarını mültecilere kiralamak yerine, turist çekmeye ve adanın sırılsıklam mültecilerin karaya çıkış yeri olma imajını düzeltmeye çalışıyorlar. Sakız adasının otelciler birliği başkanı George Misetzis “ırkçı ya da yabancı düşmanı” olmadıklarını, “aksine ada halkının büyük trajedi atlatan mültecilere destek olup misafirperverlik gösterdiğini” söyledi. Ancak Misetzis adalarının en büyük özelliği olan turizmi yeniden kazanmak istediklerini de sözlerine ekledi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Yunanistan hükümeti mültecileri kamplardan alıp evlerde ve otellerde konuk etmek için harekete geçmişti. Atina yönetimi mültecilerin evlere ve otellere yerleştirilmesine, aldığı sert eleştiriler üzerine karar vermişti. UNHCR sözcüsü Boris Cheshirkov Yunanistan Hükümetini “mültecileri düzenli bir şekilde barındırmayıp, kış aylarında soğuktan ölüme terk etmekle” suçlamış ve alınması gereken acil önlemlere otellerin de dâhil edilmesi gerektiğini söylemişti. Bu uygulama için yapılan yasal düzenlemeye göre mülteciler adalardan kıta Yunanistan’ına geçebilecekler. Ancak 12 bin mülteci adayı ve göçmen Sakız, Midilli ve İstanköy adalarında kaldı. Avrupa Birliği’nin mülteciler anlaşmasına göre iltica başvuruları incelenene kadar mültecilerin çadır kamplardan ayrılmalarına izin verilmiyor. Kesin kurallara rağmen istisna yapılabiliyor. Hasta mülteciler evlere yerleştirilebiliyor. Ancak Sakız’a hâlâ çok sayıda mülteci çıkıyor. Adaya bu yıl gelen mültecilerin sayısı bir kat artarak 800’e ulaştı. Yeni gelenler için en az 60 konuta ihtiyaç olduğu bildiriliyor. Adalarla birlikte Yunanistan’da toplam 9 bin 550 otel ve sadece yaz mevsiminde hizmet veren 40 bin pansiyon bulunuyor.
Otelciler birliği başkanı Misetzis, “Eğri oturup doğru konuşalım. Komşu odada Müslüman mülteci ailesinin kaldığını bilen hangi turist bu otele gelir? Kaç kez turistlerin bu yüzden tesisten ayrıldıklarına tanık oldum. Aylar önce planlayıp tatile çıkan kimse acı manzaralarla karşılaşmak istemez. Yan odadaki Müslüman ailenin dua sesleriyle uyanmak da istemez.” dedi.
Kaynak: http://www.dw.com/tr/m%C3%BClteciye-oda-yok/a-39244298
