Ülkelerindeki savaştan kaçıp Batı Avrupa ülkelerine yola çıkan bir kısım mülteci Sırbistan’da zor koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. AB ülkelerinin sınırlarını açması isteyen mültecilerin, Hırvatistan’a geçişine izin verilmiyor. BM verilerine göre, Sırbistan’da 100 bin mülteci var.
Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da harabe halindeki bir depoda kalan Derviş de onlardan biri. Afganistan’dan yola çıkıp Pakistan, Irak, Türkiye ve Bulgaristan üzerinden Belgrad’a gelen Derviş, diğer bin mülteci ile depoda yaşamaya çalışıyor. Harabe halindeki deponun “insanlar için değil, köpekler için” olduğunu söyleyen Derviş, asıl amaçlarının Hırvatistan’a gitmek olduğunu belirtti. Kasım ayı başında bir grup arkadaşıyla Hırvatistan sınırına yürüyen Derviş, iki günlük yürüyüşün ardından sınır polisi tarafından geri çevrilmiş. Sırbistan’da kaldığı süre boyunca bir defa Makedonya’ya sınır dışı edildiğini belirten Derviş, aynı şeyi tekrar yaşamak istemediğini söylüyor. Derviş ve grubunun Sırbistan’dan yasal olarak çıkabilmesi için ülkede dokuz ay geçirmesi gerekiyor.
Geçtiğimiz yıl Sırbistan’dan 100 binden fazla mülteci geçiş yaptı. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’na göre Sırbistan’da kayıtlı 6 bin 400 sığınmacı bulunuyor. Ancak yerel sivil toplum kuruluşları bu sayının 10 bine yakın olduğunu belirtiyor. Sırbistan hükümeti ve yardım kuruluşları, mülteci kamplarına ısınma ve yemek yardımı yapıyor ancak pek çok mülteci sığınma kamplarından geldikleri ülkelere sınır dışı edilme korkusuyla mülteci kamplarında kalmaktan kaçınıyor.
Geçen hafta başkenti Belgrad’da bir grup mülteci, Avrupa Birliği ülkelerinin sınırlarını açması talebiyle gösteri düzenledi. Ellerinde ‘Lütfen sınırları açın’, ‘tel örgülere hayır’ gibi pankartlar taşıyan mülteciler, Hırvatistan’ın ve diğer AB üyesi ülkelerin kendilerine geçiş izni vermesini istedi. Ancak Hırvat yetkililerin, sığınmacılara geçişine izin vermedi.