İngiltere’nin AB’den ayrılmasının faturasını mülteci çocuklar ödeyecek

UNICEF İngiltere Başkanı Mike Penrose, İngiltere’de hükümetin Brexit sonrası göçmen yasasına aile birleşimi dahil olmadıkça mülteci çocukların ailelerinden kalıcı olarak ayrı kalabileceği uyarısında bulundu. Penrose, hükümete İngiltere AB’den çıktıktan sonra yapılacak yeni göç yasasında aile birleşim haklarının genişletilmesi çağrısında bulundu.
Mülteciler şu anda AB’nin Dublin III Yönetmeliği’ne tabi olarak genişletilmiş aile üyeleriyle birleşme haklarına sahipler. Ancak Birleşik Krallık’ın kendi yasaları yalnızca çocukları ve ebeveynlerini kapsıyor. Bu, yetim ve öksüz durumda kalan çocukların kardeşlerine, dedelerine, ninelerine, amcalarına/dayılarına ve teyzelerine/halalarına güvenli bir şekilde kavuşamadıkları anlamına geliyor. Penrose, Guardian’a yaptığı açıklamada, Brexit’in İngiltere’de savaştan kaçmış çocukların alınmasında risk oluşturabileceğini, Birleşik Krallık’ın kendi yasalarını genişletmesinin ve refakatsiz mülteci çocukların güvenliğini sağlamasının tam zamanı olduğunu söyledi. İngiliz hükümeti Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması gerçekleştikten sonra göçmenlik sistemi için planlarının bu yıl içinde açıklığa kavuşacağını belirtti. Birleşik Krallık’ın mevcut göçmen yasası şu şekilde: “Eşin veya çocuğun sana katılmak için başvurabilir veya seninle Birleşik Krallık’ta kalabilir, senin ülkeni terk etmek zorunda kalmış ve sığınma hakkı verilmiş veya 5 yıldır burada insani koruma altında İngiliz vatandaşı olmadan yaşıyor olman şartıyla.” Mevzuat, ebeveynlerinden en az biri Birleşik Krallık’ta bulunan dünyanın herhangi bir yerindeki tüm çocuklar için geçerli. Birleşik Krallık AB’den ayrıldığı takdirde İngiliz göçmen yasaları yalnızca çocukların yasal olarak aileleriyle yeniden birleşmelerine olanak tanıyacak.
Penrose hükümetin aile tanımını genişletme taahhüdünde bulunması gerektiğini belirterek mülteci çocukların kardeşleri, dede/nineleri, amca/dayıları ve teyze/halalarıyla tıpkı ebeveynleriyle olduğu gibi yasal yollardan kavuşabilmeleri gerektiğini söyledi. Fransa’da geçen yıl Calais’teki kamp kapatıldığında 500’den fazla çocuğun Dublin Yönetmeliği’ne göre aile birleşiminde bulunma hakkı olduğunu belirten Penrose, bu hakkın şimdi tehdit altında olduğunu sözlerine ekledi. Penrose, İngiltere’de ailelerine kavuşmak için Akdeniz’de tehlikeli bir yolculuğu göze alarak Avrupa’ya gelen çocukların ihtiyaçlarını hükümetin küçük yasal değişiklikler yaparak karşılayabileceğini belirtti.
Kaynak: https://www.theguardian.com/uk-news/2017/aug/04/refugee-children-could-b…

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook