Danimarka 2016 yılında, Suriyeli ve Afrikalı sığınmacıların kişisel eşyalarına el koymak için mücevher yasası çıkarmıştı. Devlet televizyonu DR Danimarka’nın Mücevher Yasası‘nı konu aldı. Haberde, Danimarka’ya 2015’te sığınan Suriyeli sığınmacıların yollarda yüzlerine tükürüldüğü ve sözlü saldırıya uğradıklarına dikkat çekildi. Ukraynalı sığınmacılar için ise özel kanunlar çıkarıldığı hatırlatıldı. Başbakan Frederiksen, konu hakkında DR’ye açıklamalarda bulundu. “Ukrayna bizim yakın bölgemiz ve Avrupa’nın bir parçası olarak arka bahçemizdir. Bu yüzden 2015’teki sığınmacı krizinden farklı davranılıyor.” ifadelerini kullandı. Frederiksen, mücevher yasasını Ukraynalı sığınmacılara uygulamayı düşünmediklerini dile getirdi. Diğer yandan Danimarka’ya gelen Ukraynalı sığınmacıların çocuklarının okullara gidebilmesi ve ailelerin düzenli maaş alabilmesi için yasa çalışmalarına başlandığı belirtildi.
Suriyelilerin eşyalarına el koymuşlardı
Avrupa ülkeleri uzun zamandır mülteci kriziyle karşı karşıya. Bu nedenle göçmen akınını yavaşlatmak için farklı yollara başvuruyorlar. Bu ülkelerden biri de Danimarka. Beş buçuk milyon nüfuslu bu küçük İskandinav ülkesi, göçmenlerin gözündeki cazibesini azaltmak için yeni yasalar çıkardı. Buna göre, Danimarka’ya gelen mültecilerin gıda ve diğer masraflarının karşılanmasına destek için Danimarka hükümetine 1500 dolar ödemesi ve diğer aile üyelerini ülkeye sokmak için en az üç yıl beklemesi gerekiyor. İnsan hakları örgütleri yeni göçmen yasalarını eleştirse de, Danimarkalı yetkililer Avrupa’daki mülteci krizini hafifletmek için paylarına düşenden daha fazlasını yaptıklarını iddia ediyor. “Cömert” sosyal güvenlik sistemiyle Danimarka, mültecilere en cazip gelen ülkelerden biri. Danimarka Hükümet Sözcüsü Marcus Knuth, “Biz Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biriyiz ve ekonomik sistemimiz bu kadar mültecinin yükünü taşımakta zorlanıyor” açıklamalarını yapmıştı.
Danimarka’dan mültecilere çifte standart
Danimarka Parlamentosu, mültecilerin gelişini yavaşlatmak için, aile üyelerini Danimarka’ya getirmeden önce üç yıl bekleme süresi öngören bir yasayı kabul etti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Adrian Edwards, yeni yasa için “kaygı verici” dedi. Danimarkalı yetkililer, mültecilere uygulanan yasaların Danimarka vatandaşlarına uygulanan yasalardan farklı olmadığını söylüyor. Marcus Knuth, bu istenen paranın, sosyal yardım sistemine girmek için olduğunu belirtiyor. Bazı mülteciler de, yeni yasalar konusunda kaygılı. Sığınmacılardan biri, “Eğer 1500 dolarım olsaydı, zaten buraya gelmezdim” ifadesini kullandı. Mültecilerin büyük bölümü, ailelerin birleşmesini üç yıl geciktiren yasadan etkilenecek. İnsan hakları grupları en fazla bu yasayı eleştiriyor.