Afgan göçmenler Almanya’dan sınır dışı edilirken şiddet gördü

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı Aşağılayıcı Muamele ve Cezayı Önleme Komitesi (CPT), Alman güvenlik güçlerinin ülkeden sınır dışı ettikleri yabancı göçmenlere ‘deport işlemi sırasında çok kötü muamelede bulunduğunu’ bildirdi.
Alman yetkililere, yabancı uyruklu kişilerin hava yoluyla ülkeden çıkarılışları sırasında daha iyi muamele görmelerini sağlama çağrısında bulunan İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin son yayımladığı raporda, 14 Ağustos 2018 günü Afgan sığınmacıların Münih’ten Kabil’e sınır dışı edilişleri sırasında bir sığınmacıya akıl almaz tekniklerle baskı (işkence) yapıldığı tespiti yer aldı.
Geri gönderilmeye karşı çıkan bir Afgan sığınmacının direnmesinin önüne geçmek için Alman polislerden birinin sığınmacının cinsel organını sıktığı, diğer polisin de aynı şahsın boynunu dirseğiyle hareketsiz bıraktığı belirtildi.
Afgan göçmenin çok acı çektiği ve nefes alamaz hale geldiğine işaret edilen CPT raporunda, özellikle de “bu iki tekniğin uygulanmasına son vermek için derhal harekete geçilmesi” talep edildi.
Eichstätt Hapishanesindeki (Sınır dışı edilmek üzere bekleyenler) ön hazırlıklar da dahil olmak üzere operasyonun tüm aşamalarını izlendiğinin kaydedildiği CPT raporunda, operasyonların iyi hazırlanmış ve genellikle profesyonel bir şekilde gerçekleştirildiği sonucuna varıldığı belirtildi.
İltica başvurusu henüz sonuçlanmayan (mahkeme süreci devam eden) yabancı göçmenlerin sınır dışı edilmemesinin hayati önemde olduğu vurgulanan belgede ayrıca geri gönderilecek kişiye geri döndürüleceği haberinin son günde verilmemesi istendi.
Deport işleminin gerçekleşeceği gün verilecek sınır dışı bilgisinin göçmenlerde kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceği belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı:
“Kendine zarar verme ve / veya intihar riski altında olan veya psikolojik sorunları olan kişiler kapsamlı bir tıbbi değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.”
İşkencenin Önlenmesi Komitesi, gerçekleştirdiği habersiz ziyaretlerle üye ülkelerdeki gözaltı merkezleri, hapishaneler ve göçmen merkezleri gibi yerlerde işkence ve benzeri uygulamaların önüne geçmeye çalışıyor.
Kaynak: EN

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook