Fransa’da camiler kapatılmaya devam ediyor

Fransa’da camiler kapatılıyor

Fransa’da camiler kapatılmaya devam ediyor. Allonnes kentinde, bir caminin “aşırı fikirler savunulduğu” iddia edildi. Caminin bu nedenle kapatılacağı duyuruldu. Sarthe Valiliği konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada 300 kişilik cemaate sahip olan camide “radikal İslamcı harekete” bağlı veya yakın kişilerin bulunduğu öne sürüldü. Camide yapılan vaazlarda terör eylemleri düzenlemenin, şiddetin, nefretin, ayrımcılığın, “şehit” olmanın ve “şeriatın” tesis edilmesinin teşvik edildiği söylendi. Camide, 110 öğrencisi bulunan Kur’an kursunun yer aldığı ifade edildi. Kursta “silahlı cihadın” öneminin anlatıldığı iddia edildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in talebiyle bu caminin kapatılması için gerekli prosedürlerin başlatıldığı belirtildi. Le Figaro gazetesinin yaptığı habere göre, bu camiyle bağlantılı 8 kişinin de banka hesaplarına el konulacağı ifade edildi. Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal de caminin kapatılmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Attal, “İslamcılığa”, nefrete ve radikalleşmeye karşı taviz vermediklerini belirtti. “Cumhuriyete saldırı düzenlendiği zaman, (Cumhuriyet’in) ona yanıt vermesi gerekiyor. Güçlü şekilde yanıtlamalı. Caminin kapatılması için gerekli prosedürlerin başlatılmasını istedik.” diye konuştu.

fransa-cami-macron
Fransa’da camiler kapatılıyor

Fransa’da camiler daha önce de kapatıldı

Fransa‘da camiler daha önce de kapatıldı. İçişleri Bakanı Darmanin, 29 Eylül tarihinde, Le Figaro gazetesine konuşmuş, “ayrılıkçı” yasası yürürlüğe girmeden önce ülkede “aşırıcıların” bulunduğu 650 yerin kapatıldığını söylemişti. Darmanin, 24 bin yerin polis tarafından denetlendiğini de belirtmişti. Darmanin, Kasım 2020’den bu yana “radikalleştiği” iddiasıyla 89 camide yapılan denetlemelerin sonucunda 3’te 1’inin kapatıldığını dile getirmişti.

Fransa’da Müslümanlara baskı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam karşıtı açıklamalarından sonra hükümet, ağustosta Müslümanlara karşı ayrılıkçı yasa çıkardı. Macron yönetimin kabul ettiği “ayrılıkçı” yasa, Müslümanların hayatına müdahale ediyor. Ülkede yaşayan Müslüman toplum baskılara maruz kalıyor. Başörtülü anneler, çocuklarının veli toplantılarına veya çocukları ile birlikte okul gezilerine katılamıyor. Tesettür mayo giymek isteyen kadınlara izin verilmiyor. Fransa’da camiler radikalleştiği iddiasıyla kapatılıyor. Müslüman sivil toplum kuruluşlarına baskınlar düzenleniyor. Çocuklarına evde eğitim vermek isteyen aileler, çocuklarını Fransız okullarına göndermek zorunda kalıyor. Macron yönetiminin ayrılıkçı yasası bu nedenle çok sık eleştiriliyor. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere, ülkedeki Müslüman ırkçısı siyasetçilerin İslam karşıtı söylemleri, Müslümanlara yapılan saldırıları da körüklüyor.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook