fransa-cami-dernek

Fransa cami ve dernekleri kapatmaya devam ediyor

Fransa cami ve dernekleri kapatmaya devam ediyor

Fransa cami ve dernekleri kapatmayı sürdürüyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Le Figaro gazetesine konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Darmanin radikalleşme iddiasıyla 6 caminin kapatılmasına ve 10 derneğin feshedilmesine yönelik işlemlerin başlatıldığını ifade etti.  Kasım 2020’den bu yana radikalleştiği iddiasıyla listelenen 89 caminin 3’te 1’inin denetlendiğini açıklayan Bakan Darmanin, Darthe, Meurthe-et-Moselle, Cote-d’Or, Rhone ve Gard illerinde 6 caminin kapatılması için işlemlerin başlatıldığını söyledi. İçişleri Bakanına göre ayrılıkçılığa karşı mücadelede 2017’den bu yana polis tarafından 24 bin denetleme yapıldı. Aşırıcıların olduğu 650 yer kapatıldı. Darmanin iki imamın da sınır dışı edildiğini öne sürdü. 2023’ten itibaren ülkeye yurt dışından din görevlisi gelemeyeceğini sözlerine ekledi. Darmanin 4’ü ekimde olmak üzere toplam 10 derneğin feshedileceğini de duyurdu. “Bunlar arasında Selefi bir dernek, Rhône bölgesinde sözde İslam düşmanlığına karşı mücadele eden bir kurum ve sözde insani yardım yapan bir yapı bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

fransa-cami-dernek
Fransa cami ve dernekleri kapatmaya devam ediyor

Fransa cami ve derneklere el koyuyor

Fransa cami ve derneklere el koyuyor. Darmanin “ayrılıkçı” olduğu iddiasıyla 205 derneğin banka hesabına el konulduğunu söyledi. Bakanlar Kurulu’ndan 2 derneğin feshedilmesini talep edeceğini açıkladı. Kendi tesislerinde Kur’an eğitimi veren okulların hala sorun teşkil ettiğini ifade etti. Bu okulların Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle çok kapsamlı denetimlere tabi tutulduğunu ve bir yıl içinde bu okullardan 10’unun kapatıldığını dile getirdi. Fransa’da ağustosta yürürlüğe giren ayrılıkçı yasası kamu hizmetinde tarafsızlık, cumhuriyet değerleri ile prensiplerine uygunluk, çok eşlilik ve zorla evlendirme, uzaktan eğitimin kısıtlanması, aile içi eğitimin ve özel okulların denetlenmesi, derneklerin hem faaliyet hem finansal anlamda şeffaf ve denetlenebilir olması konularını kapsıyor. Yasa Müslümanları açıkça hedef aldığı ve ötekileştirdiği gerekçesiyle uluslararası toplum ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Fransa’da İslam düşmanlığı sistematik

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam karşıtı açıklamalarından sonra hükümet, ağustosta Müslümanlara karşı ayrılıkçı yasa çıkardı. Macron yönetimin kabul ettiği “ayrılıkçı” yasa, Müslümanların hayatına müdahale ediyor. Ülkede yaşayan Müslüman toplum baskılara maruz kalıyor. Başörtülü anneler, çocuklarının veli toplantılarına veya çocukları ile birlikte okul gezilerine katılamıyor. Tesettür mayo giymek isteyen kadınlara izin verilmiyor. Fransa’da camiler radikalleştiği iddiasıyla kapatılıyor. Müslüman sivil toplum kuruluşlarına baskınlar düzenleniyor. Çocuklarına evde eğitim vermek isteyen aileler, çocuklarını Fransız okullarına göndermek zorunda kalıyor. Macron yönetiminin ayrılıkçı yasası bu nedenle çok sık eleştiriliyor. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere, ülkedeki Müslüman ırkçısı siyasetçilerin İslam karşıtı söylemleri, Müslümanlara yapılan saldırıları da körüklüyor.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook