Avrupa-İslam-karşıtlığı

Avrupa’da İslam karşıtlığı sistematikleşiyor

Avrupa’da İslam karşıtlığı her geçen gün artıyor

Avrupa’da İslam karşıtlığı her geçen gün tırmanıyor. Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, inançlarından dolayı çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Bu nedenle araştırmacılar Avrupa’daki İslam düşmanlığını ele aldı. 2020 Avrupa “İslamofobi Raporu”nun sunumu çevrim içi gerçekleştirildi. Sunumda, koronavirüs salgınının İslam düşmanlığının yayılması üzerindeki etkisi değerlendirildi. Bu yıl “İslamofobi ve Avrupa’da İnsan Haklarına Saldırı” başlığıyla sunulan ve 2015’ten beri yayımlanan raporun sunumu için gerçekleştirilen çevrim içi etkinliğin moderatörlüğünü Türk-Alman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Enes Bayraklı yaptı. Raporun yazarları arasında bulunan Georgetown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Farid Hafez, Keele Üniversitesi’nden Dr. Amani Hassani ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Amina Smits, etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. Bayraklı, koronavirüs salgınının gölgesinde çıkan raporu 2021 bitmeden yayımlayabildikleri için mutluluk duyduklarını dile getirdi.

avrupa-islam-dusmanlıgı
Avrupa’da İslam karşıtlığı sistematikleşiyor

Salgının nefret suçları istatistiklerine etkisi olmadı

Prof. Dr. Farid Hafez, 2020’de Almanya’da 146’sı camileri, 48’i ise fiziksel olarak kişileri hedef alan 901 Müslüman karşıtı nefret suçu işlendiğini ifade etti. “Bu rakamlar Alman federal polisinden ve hepimiz biliyoruz ki sayılar çok daha yüksek. Fundamental Rights Agency tarafından birkaç yıl önce yapılan bir araştırma, Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarının yalnızca yüzde 17’sinin belgelendiğini gösteriyor.” Hafez, Müslüman karşıtı nefret suçlarıyla belgelenen sayılar arasında büyük tutarsızlık olduğunu, bu nedenle verileri karşılaştırmanın kesinlikle imkansız olduğunu anlattı. Hafez, “Almanya’da Müslümanlara yönelik nefret suçlarının Fransa’dakinden daha fazla olduğunu konuşmak yerine, Fransız polis yetkililerinin genel olarak nefret suçlarını ne kadar ciddiyetle belgelediğini sorgulamak lazım” dedi. Avusturya’da aşırı sağcı bir politikacının İslam’a karşı savaşı vurgulamak için salgını kullandığını söyleyen Hafez, “Bu kişi bir etkinlik sırasında ‘Koronavirüs tehlikeli değil, Kur’an daha tehlikeli.” diye konuştu. Dolayısıyla, salgının İslam düşmanlığını yaymak açısından nasıl kullanıldığı veya görmezden gelindiği konusunda tam bir dinamik olduğunu görüyoruz” dedi.

“Fransa’daki Müslümanları siyasetten arındıracağını savunuyorlar”

Hafez, halka açık sayfalarına koronavirüs yerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un fotoğrafını koymayı tercih ettiklerini dile getirdi. Macron’un Müslüman sivil toplum örgütlerine yönelik baskıyı meşrulaştırdığını savundu. Hafez, ayrılıkçı yasayı eleştirenlerin bunun bir zemin oluşturmasından korktuklarını aktardı.  “Haklı olarak, bu yasanın gelecekteki İslami kuruluşların herhangi bir yasal işlem veya yasal süreç olmaksızın faaliyetlerinin yasaklanacağını, böylece Fransa’daki Müslümanları siyasetten arındıracağını, ırkçılık karşıtı sivil toplum örgütlerinin kontrol edileceğini ve hatta Fransa’da uzun süredir var olan başörtüsü yasaklarını genişleteceğini savunuyorlar” ifadelerini kullandı.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook