National Geographic dergisinden “ırkçılık” itirafı

130 yıllık National Geographic dergisi Nisan ayında ırkçılığı konu alarak geçmişine bakmaya ve öz eleştiride bulunmaya karar verdi. 
Genel Yayın Yönetmeni Susan Goldberg, Virginia Üniversitesi’nden Afrika tarihçisi ve fotoğrafçılık tarihi araştırmacısı Prof. John Edwin Mason’a derginin 130 yıllık arşivine dalmasını ve bu yönde bir araştırma yapmasını talep etti.
Prof. Mason ise derginin yayınlarında uzun yıllara dayanan bir ırkçılık geleneği olduğunun sonucuna erişti. Bu gelenek ise derginin yazılarında, nesnelerin seçiminde ve meşhur fotoğraflarında kendini gösteriyordu.
Prof. Mason araştırmasının sonucunu, Genel Yayın Yönetmeni Goldberg’e, “Siyah Güney Afrikalıların hiç sesi yok. Bu yokluk en az içeride yazılan kadar önemli. Beyaz olmayan insanlar sadece egzotik danslar ediyor, hizmet ediyor ya da çalışıyor.” şeklinde belirtti.
Genel Yayın Yönetmeni Goldberg ise editörden mektup köşesinde Prof. Mason’un araştırmasına yer verdi. Yazısında, “1970’lere kadar Amerika’da yaşayan beyaz tenli olmayan insanlar gözardı edildi, işçiler veya ev hizmetlisi olmanın dışında çok nadir kabul gördüler. “Yerli” insanlar ise egzotik, bilindiği şekilde ve sıklıkla elbisesiz, mutlu avcılar ve kutsal vahşiler gibi her türlü klişe ile gösterildiler” diyerek yayınlarının yıllardır ırkçı olduğunu belirtti.
 
Kaynak: TimeTurk
 
 

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook