Afrika kökenli Fransızlar ülkedeki eşitsizlikten şikayet ediyor
Fransa’da düzenlenen bir ankete göre Afrika kökenli Fransızlar ülkede eşitsizliğe maruz kaldıklarını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 73’ü, ülkede fırsat eşitliğinin yabancılar için geçerli olmadığı görüşünde. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 2017 yılında Afrika Danışma Konseyi’ni kurmuştum. Afrika Danışma Konseyi OpinionWay isimli kamuoyu araştırma şirketine anket hazırlattı. Ankette, Afrika kökenli Fransızların, bu ülkeye uyumu konusunda ciddi sorunlar ve sıkıntılar yaşadığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya katılanların yüzde 62’si, “sosyal asansörün” kendileri için çalışmadığını savundu. Katılımcıların yüzde 81’i de yabancıların entegrasyonu için tek yolun eğitim olduğu görüşünü dile getirdi. OpinionWay isimli kamuoyu araştırma şirketinin anketine katılanların yüzde 55’i de okul ve çalışma hayatında engellendiklerini dile getirdi. Afrika kökenli Fransızlar ülkedeki eşitsizlikten şikayet etti.
Afrika kökenli Fransızlar yeteri kadar temsil edilmediklerini düşünüyor
Afrika kökenli Fransızlar yapılan ankette kamusal alanda, seçilmiş yetkililer ve medyada içinde zayıf bir şekilde temsil edildiğini düşünüyor. Yüzde 80’i bu görüşte. Öte yandan Fransa’daki Afrikalıların yüzde 41’i, istihdam alanında, yüzde 40’ı ise eğitim alanında eşitsizlikle karşılaştıklarını söylüyor. OpinionWay isimli kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı anket, Afrika kökenli Fransızların dörtte üçünün kökenlerinin olduğu ülkelere para göndermediğini ortaya koydu. Bu oran, Kuzey Afrikalılar için yüzde 81, Sahra Afrika’sı için yüzde 58 olarak kaydedildi. Araştırmaya katılanların yüzde 83’ü ise, Afrika Fransa için ciddi bir fırsat kaynağı. Bu ülkedeki Afrikalıların yüzde 71’i ise Fransa’nın kökenlerinin bulunduğu ülkeyle yapacağı projelere iştirak etmeye sıcak bakıyor.
Fransız gazeteci de Cezayir’de yapılanların utanç kaynağı olduğunu söylemişti
Fransız gazeteci Jean Michel Aphatie, Geçtiğimiz günlerde Fransa’nın Cezayir’de 130 yıl boyunca yaptıklarının utanç kaynağı olduğunu açıklamıştı. Aphatie, Fransa’nın sömürdüğü Cezayir’den özür dilemesi tartışmalarıyla ilgili, “İşgal, sömürge ve savaş bunlar Cezayirlilerden bugün özür dilememiz için 3 iyi neden. Fransa’nın Cezayir’de 130 yıl boyunca yaptıkları tek kelimeyle utanç kaynağı.” diye konuşmuştu. France 5 televizyonunda bir programa katılan Aphatie, Cezayir’in Fransa tarafından sömürgeleştirilmesinin, diğer sömürge tarihlerinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini dile getirmişti. Aphatie, Fransız birliklerinin 1830’da Cezayir’in şimdiki başkenti Cezayir’i işgaline neden olarak sunduğu “korsan Cezayir gemilerinin bulunduğu” gerekçesinin bir dayanağının bulunmadığını belirterek, işgalin tamamen iç politikada güç kazanma amacıyla yapıldığını vurgulamıştı. Aphatie, “Cezayir” diye bir ülkenin Fransa’nın işgaliyle ortaya çıktığını söylemişti. “Fransız ordusu bu toprakları işgali sırasında Avrupa’yı dahi ürperten bir vahşilik gösterdi. 1854’teki İngiliz, Alman ve Fransız gazeteleri, Fransa ordusunun Müslümanlara karşı tutum ve davranışlarının barbarlık derecesinde olduğunu aktarıyor.” demişti. Aphatie, Fransız tarihçi Alexis de Tocqueville’in Cezayir ile ilgili hazırladığı bir raporda, Fransızların Cezayir Müslümanlarını “sefil, dağınık ve cahil bir toplum” haline getirdiğini itiraf ettiğini açıklamıştı.