Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail işgal güçlerinin Gazze şeridinde uyguladığı abluka ve korkunç baskıya destek vermesi, oynadığı zalim ve gülünç siyasi oyunun bir parçası. İsrail ve Mahmud Abbas’ın yaptığı suç ortaklığı karşısında uluslararası toplum, giderek yayılan felakete rağmen sessizliğini koruyor. İsrail’in yakın bir müttefiki olan Abbas, uzun zamandır işgalci güçlerle yaptığı iş birliğini “kutsal görev” olarak tanımlıyor. Bu iş birliği, en başından beri İsrail’i Gazze’de uyguladığı ablukayı daha fazla sertleştirmesi için teşvik etmeyi de içermekte.
İki milyon Gazzeli, on yılı aşkın süredir devam eden kuşatmada şu an kentteki en zorlu ve çileli dönemlerini geçiriyor. Şehrin tek elektrik santrali de kapatıldı. Şehrin çoğu ilçesine günde yalnızca 2-3 saat elektrik verilebiliyor. Dahası var: Filistin otoritesine ait Paltel Telekom şirketi, Gazze’de jeneratörler çalışmadığı için telefon ve internet hizmetlerinin sağlanamadığını açıkladı. Gazze’nin birçok semtinde dünyayla bağlantı tamamen koptu.
BM, Gazze’de son yaşanan gelişmelerin ardından yayınladığı raporda, abluka altındaki 2 milyon kişi için Gazze’nin “yaşanamaz” bir hâl almış olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Daha önce Uluslararası Kızıl Haç Örgütü de Mayıs ayında, Gazze’nin sistematik bir çöküşün eşiğinde olduğunu açıklayarak uluslararası toplumu ve İsrail’i uyarmıştı. Ancak İsrail bu uyarılara aldırış etmediği için yapılan açıklamalar Gazzelilerin hayatında en küçük bir olumlu değişime yol açmıyor.
En son Yara Ismail Bakhit isminde kalp rahatsızlığı olan 3 yaşındaki bir kız çocuğu, Gazze’den çıkmasına izin verilmediği için öldü. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Ashraf al-Qidra, yaptığı açıklamada, Yara Ismail’in geçtiğimiz haftalarda ölen 16. kişi olduğunu belirtti. Yara Ismail, Abbas’ın Gazzelilere karşı yürüttüğü siyasi kampanyanın bir başka kurbanıydı.
Filistin İnsan Hakları Merkezi, Ramallah’da Filistin otoritesine bağlı Sağlık Bakanlığının herhangi bir neden göstermeksizin ciddi ve kronik hastalıkları olan yüzlerce hastanın sevk talebini kabul etmediğini açıkladı. Sevk rakamlarının giderek düştüğünü açıklayan Filistin İnsan Hakları Merkezi, Mart ayında 2200, Nisan’da 1700, Mayıs’ta 1500 sevk işlemi gerçekleşirken Haziran ayında yalnızca 500 sevk işleminin gerçekleştiğini belirtti. Haziran ayının başında Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, 2500 hastanın Gazze’de tedavi edilemediğini açıkladı. Bundan ancak bir buçuk ay sonra Ramallah yönetimi yalnızca 400 hastanın sevk talebini onayladığını açıkladı.
Filistin yönetimi ile lideri Abbas, Filistin toplumunu yatıştırarak İsrail’in işgaline yardım etmeye çalışıyor. Kendilerine verilen rolü Gazze’deki çocukların canı pahasına da olsa uyguluyorlar.
Kaynak: https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/why-mahmoud-abbas-lett…