Filipinler’de ceza yaşının 9’a indirilmesi tasarısına UNICEF’ten tepki geldi Filipinler Müslümanları ayırt eden kimlik kartı çıkaracak

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Filipinler bürosu Başkanı Lotta Sylwander, Filipinler’de cezai sorumluluk yaşının 15’ten 9’a düşürülmesini öngören yasa tasarısını eleştirdi.
İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Sylwander, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte yanlılarının desteklediği, çocukların 9 yaşından itibaren hüküm giymelerini öngören yasa tasarısını “Nereden bakarsanız bakın yanlış.” sözleriyle eleştirdi.
Sylwander, ergenlik çağını cezaevinde geçiren çocukların çoğunun bu tramvayı hayatları boyunca atlatamayacağına işaret etti.
Lotta Sylwander, 9 yaşındaki bir çocuğun suçunun sonuçlarını tam olarak idrak edemeyeceğinin altını çizerek “İnsan haklarına aykırı olması bir yana, bir çocuğu ciddiyetini asla anlayamayacağı bir şeyden dolayı ağır bir şekilde cezalandırmak adaletsizliktir.” dedi.
Yasa tasarısının suç oranını düşürmek yerine tam tersine sebep olabileceğini vurgulayan Slywander, çocukların karakterlerinin şekilleneceği yılları suçluların yanında geçireceğine işaret etti.
Slywander ayrıca Duterte’nin uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde infaz edilen binlerce kişi arasında çocukların da bulunmasını eleştirerek “Küçük çocuklar satıcı olarak kullanılıyor. Neden büyük suç örgütleriyle uğraşmak yerine ne yaptığının tam olarak farkında bile olmayan bu küçük çocuklarla uğraşılıyor?” diye konuştu.
UNICEF 12 yaşın altındaki çocukların cezai sorumluluk taşımasını “uluslararası kabul edilebilirliği yoktur” şeklinde betimliyor. UNICEF’in tutuklamaya alternatif olarak uyguladığı onarıcı adalet politikalarının çocuk yaştaki suçları yüzde 70 düşürmesi ümit ediliyor.
Filipinler’de çocuklar 9 yaşından itibaren gözaltına alınabiliyor veya tutuklanabiliyor ancak hüküm giymiyor. Ülkede hüküm giyme yaşı 15. UNICEF verilerine göre 1995 yılından bu yana Filipinler’de 52 bin çocuk çeşitli suçlardan gözaltına alındı.
Filipinler Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pantaleon Alvarez, bir süre önce 9 ila 18 yaşındaki çocukların “muhakeme yeteneğiyle hareket ederek suç işlediğinin” kanıtlaması durumunda hüküm giymesini öngören yasa tasarısını parlamentoya sunmuştu. Ancak tasarıda, suçun muhakeme yeteneğiyle işlenip işlenmediğine nasıl karar verileceğine dair herhangi bir ibare bulunmuyor.
Alvarez, “Mevcut yasalar şımartıcı. Suç işleyen çocuklar yakayı kurtarabileceklerinin farkında.” ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/dunya/393746/filipinlerde-ceza-yasinin-9a-in…
Filipinler’deki merkez Luzon eyaletinin yetkilileri, Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslümanları hedef alan bir hazırlık içinde. Geçtiğimiz hafta Luzonlu yetkililer, Mindanao’da yaşayan Müslümanları ayırt etmeye yarayacak bir kimlik kartı çıkartılmasını önerdi. Eyalette Polis Başkomiseri Aaron Aquino, uygulamanın “Müslümanların arasındaki sakıncalı şahısları ve teröristleri ayıklamak için” olduğunu söyledi. Öte yandan ülkenin kuzeyindeki Paniqui şehrinde söz konusu uygulama yürürlüğe konulmuştu.
Ayrımcı uygulamada ısrar edilmesinin sebebi ise Mindanao’daki Maravi şehrinde Filipin ordusuyla IŞİD bağlantılı Maute-Ebu Seyyaf direnişçileri arasında 23 Mayıs’tan bu yana süren çatışmalar. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Mindanao’daki Müslüman liderleri “cihatçıların bölgeye girişlerine müsaade etmekle” suçlamıştı. Filipinler’in de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile diğer insan hakları anlaşmaları dine dayalı ayrımcılıkları yasaklıyor. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ise (Human Rights Watch) “IŞİD irtibatlı militanların Maravi’ye girmesini engellemek için Müslümanlara bu kimlikleri dayatmak toplu cezalandırmadan başka bir şey değil.” açıklamasını yaptı.
Kaynak: http://www.haberiyat.com/islam-alemi/filipinlerde-muslumanlara-ayrimci-k…

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook