yemen-kriz-bm

BM: Yemen’de insani kriz artıyor

Yemen’de insani kriz giderek derinleşiyor

Yemen’de insani kriz her geçen gün artıyor. Birleşmiş Milletler, 2021 yılında Yemenlilere insani yardım için gerekli finansmanın yarısının bile karşılanmadığını açıkladı. Yemen’deki Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “BM, 2021 yılında, Yemen’de 16 milyon insanı kurtarmak amacıyla hazırlanan yardım planı için 3,8 milyar dolar olarak hesaplanan gerekli finansmanın yüzde 50’sinden azını alabildi.” ifadeleri kullanıldı. Yemen’de bu yıl 20 milyondan fazla kişinin insani yardım ve korumaya muhtaç hale geldiğine işaret edildi. Ülkedeki çatışmaların ve doğal afetlerin, insani yardım kuruluşlarının çalışmalarına engel olduğu belirtildi.  Bu nedenle de ülkede ortalama 5 milyon insanın kıtlığın eşiğinde olduğu ifade edildi.

Yemen’de insani krizin artmasıyla halk yardıma muhtaç

Çok uzun süredir siyasi istikrarsızlık hüküm sürdüğü Yemen’de insani kriz rekor seviyelere ulaştı. İran destekli Husiler, Eylül 2014 yılından beri başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. BM’ye göre Yemen’de dünyanın en büyük insani krizlerinden biri yaşanıyor. Yemen nüfusun yaklaşık yüzde 80’i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

yemen-insani-kriz
Yemen’e yapılacak yardım için gerekli finansman karşılanamadı

Yemen’de yerel para birimi de değer kaybediyor

Savaş sürerken bir yandan da Yemen riyalinde yaşanan hızlı ve rekor seviyedeki değer kaybı, halkın zaten düşük olan alım gücünü iyice zayıflatıyor. Bu sebeple ülkedeki fakirlik oranı yüzde 80’lere ulaşmış durumda. İç savaşın başladığı yıllarda bir ABD doları 215 Yemen riyali iken, hızlı değer kaybı neticesinde bir dolar 1060 riyale kadar yükseldi. Ekonominin kötüleşmesiyle ülkenin içinde bulunduğu insani kriz de daha fazla derinleşiyor. Yemen’de Husiler ile mücadeleye devam eden meşru hükümetin, riyalin değer kaybı karşısında attığı adımlar sonuçsuz kalıyor. Son birkaç haftadır bu konuya odaklanan hükümet, para biriminde spekülasyon yapan ruhsatsız döviz bürolarının çoğunu kapattı. Bu kapsamda sadece Taiz kentinde 150 döviz bürosunun faaliyetine son verildi. Geçici başkent Aden’deki Yemen Merkez Bankası da değer kaybının önüne geçmek amacıyla döviz bürolarının işlemlerini düzenlemek için bir liste yayımladı. Ancak bu adımlar sonuç getirmedi. Fiyatlar hızla yükselmeye devam ederken, bu durum karşısında aciz kalan hükümet ülke ekonomisine uluslararası ve bölgesel destek talebinde bulunuyor.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook