Suriye’de rejim ve İran destekli Şii milislerin kuşatmasındaki Halep’te hizmet dışı kalan Kudüs Hastanesi’nin Müdürü Hamza Hatib, hastanelerin vurulması ve saldırıların sürmesi nedeniyle yaralıların ameliyatlarını binaların bodrumunda yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Halep kent merkezinin doğusunda muhaliflerin kontrolündeki Sukkeri semtinde bulunan Kudüs Hastanesi, 29 Nisan’da Rus savaş uçakları tarafından vurulmuştu. Halep’in son çocuk doktoru da bu saldırıda ölmüştü.
Hizmet dışı kalan hastanenin müdürü Hatib, AA muhabirine internet üzerinden gönderdiği ses kaydında, Rus ve rejim bombardımanlarında hastanelerle birlikte tüm ilaç depolarının da vurulduğunu anlattı.
Hatib, “Sivillerin rejimin ilerlediği semtlerden, muhaliflerin kontrolündeki semtlere göç etmesi ölü ve yaralı sayısını artırdı. Çünkü dar alanda (nüfus yoğunluğunda) yaşayanların ve bombalananların sayısı arttı.” dedi.
Doğu Halep’te muhaliflerin kontrol ettiği 25 kilometrekarelik alanda 250-300 bin arasında sivil nüfus bulunuyor.
2012’den beri Halep’te çalıştığını söyleyen Hatib, şunları kaydetti:
“5 yılda gördüğüm en şiddetli saldırılar ve en fazla kayıplar bu dönemde oldu. Halep’te en çok ameliyatı bu dönemde yaptık. Dünyanın susmasıyla bizim tek bir seçeneğimiz kaldı. Artık ilk yardımı evlerde yapıyoruz. Bazı binaların bodrumlarında da elimizde kalan malzemeyle yaralıları ameliyat ediyoruz.”
Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’ye sınır Halep ili, başkent Şam’dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor. Rejim ordusu, Rusya ve İran destekli Şii milisler, son 20 gündür Halep’in doğusunda muhalif güçlerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor. Rusya ise Halep’teki hava saldırılarında yer almadığını savunuyor. Buna karşın, rejim hatlarının haberleşmesini dinleyen muhalifler, Rusların kara harekatının her kademesinde boy gösterdiğini bildiriyor. Rejim kuşatmasında yüzbinlerce sivilin bulunduğu doğu Halep’te halk 102 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler, sağlık merkezleri, fırın ve okullar rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Baz istasyonlarının büyük kısmının yıkılması ve rejimin telefonu hatlarını kesmesi nedeniyle kentte iletişim sadece kısıtlı şekilde internet üzerinden kurulabiliyor.