Google, sıralama sistemindeki manipülasyonlara rağmen editoryal sorumluluk almayı reddediyor

Dünyaca ünlü arama motoru Google, kendi sıralama sistemini acilen gözden geçirmek ve denetlemek zorunda, çünkü önde gelen akademisyenler mevcut sıralama sisteminin aşırı sağcı manipülatörler tarafından kontrol edildiğine ilişkin ikna edici kanıtların olduğunu söylüyorlar. Yapılan çalışmaya göre, Müslümanlar, Yahudiler, Hitler ve kadınlar üzerine yapılan aramada nefret siteleri ilk 10 sıra içerisinde hakim konumdalar.
Veri bilimci Cathy O’Neil, Google’ın problem için sorumluluğu bütünüyle üstlenmedikçe propagandacı ve manipülatörlerin “komplocu ortağı” haline geleceğini söyledi. O’Neil, “Google’ın objektif bir plaftormmuş gibi davranmasının sonuna geldik. Google açıkça kötü bir sorunla karşı karşıya ve bunu sahiplenerek itiraf etmek zorunda.” dedi.
O’Neil, “bu tarz sonuçlar ortaya çıktığında artık basitçe hiçbir editoryal sorumluluğu yokmuş gibi davranamaz. Google, açıkça “makul inkar” yapabilecek kadar savunulabilir bir durumda değil. Sıralama sistemi aşırı sağcı nefret sitelerinin kanalı haline gelmiş durumda ve bu duruma karşı acilen eyleme geçmek zorunda.” diyerek durumun aciliyetini vurguladı.
Observer’ın bulgularına göre, “Yahudiler midir” (are Jews) diye yazıldığında Google, “Yahudiler habis midir” (are Jews evil) diye öneride bulunuyor. İlk 10 sonucun 9’unda ise antisemitik nefret sitelerinin linki var. Google konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti, ancak geçtiğimiz günlerde otomatik tamamlama önerilerini tamamen olmasa da kısmen (raporun bulgularına göre) değiştirdi.
Google, Yahudiler ve siyahların habis (evil) olduklarına ve siyahların “daha çok suç işlediğine” ilişkin otomatik tamamlama önerilerini kaldırdı. Ancak hala Müslümanların “kötü” (bad) ve İslam’ın “ortadan kaldırılması gerektiği” (should be destroyed) gibi otomatik tamamlama önerileri kaldırılmadı.
O’Neil, Google’ın nihai olarak editörler çalıştırmak zorunda olacağına inandığını söyledi.
Google’ın hâlâ “yansız” olduğunu iddia ederek hiçbir sorumluluk üstlenmemesi, ciddi bir tepkiye yol açıyor. Google’ın daha şeffaf bir biçimde editoryal sorumluluklarını üstlenmesi, yapılan manipülasyonlara karşı denetim mekanizma geliştirmesi gerektiği iddia ediliyor.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook