Facebook elit kesime ayrı program kullanıyor
Facebook’un elit kesime yönelik ayrıcalıklı bir program kullandığı iddia edildi. “XCheck” adlı program ünlüleri ve siyasetçileri diğer kullanıcıların tabi olduğu kurallardan muaf tutuyor. Wall Street Journal, konuyla ilgili araştırmalarını yayımladı. Araştırmalarda, Facebook’un, sporcular ve politikacılar dahil olmak üzere milyonlarca VIP’i standart içerik denetleme kurallarından muaf tutan “XCheck” adlı seçkin bir kullanıcı katmanının varlığını gizlice devam ettirdiği bildirildi. Böylece, normalde intikam pornosu ve yanlış bilgi olarak sınıflandırılan gönderilerin milyonlarca kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Ayrıca XCheck programının Facebook’a sitenin kamuoyunca tanınan kullanıcılarına ilişkin içerik denetleme kararlarında daha çok hoşgörü gösterme imkanı sağladığı ifade edildi. “Çapraz kontrol” anlamına gelen XCheck politikasının, kalite kontrol önlemi olarak geliştirildiği dile getirildi. Wall Street Journal’ın araştırmalarına göre, bu sistemin, elit tabadan olan kişilerin gönderileri, kuralları ihlal ettiğinde hiçbir yaptırıma maruz kalmadığı ortaya çıktı.
Facebook’un elit tabakası kuralları ihlal edebiliyor
Facebook’un elit tabasından futbolcu Neymar 2019 yılında, bir kadının tecavüz suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Neymar, kadının çıplak fotoğraflarını içeren ve normalde silinecek olan paylaşımlarda bulunmuştu. Ancak Paris Saint-Germain forveti XCheck listesinde yer aldığından, Facebook moderatörleri gönderiyi bir günden uzun bir süre sonra kaldırabilmişti. Neymar’ın paylaştığı fotoğrafları 50 milyondan fazla kişi görmüştü. Ayrıca Facebook Neymar‘ın hesabını aktif tutmaya devam etmişti. XCheck kullanıcılarının diğer gönderileri arasında Hillary Clinton ve tıp bilimi hakkında yanlış bilgiler de bulunuyor. Facebook hakkında araştırma yapanlar, 2019’da hazırladıkları bir belgede, şirketi “azaltacak süreç ve kaynaklara sahip olmasına karşın kullanıcıları bilerek yanlış bilgilere maruz bırakmakla” suçluyor.
Facebook’un ayrımcı tutumu
Aynı yıl Facebook‘ta da bir iç inceleme yapılmıştı. İnceleme, Facebook’un elit kullanıcı statüsünü eleştirmişti ve bu uygulamayı “kamuoyunda savunulamaz” büyük bir “güven ihlali” olarak değerlendirmişti. İncelemede, “Aslında halka yaptığımızı söylediğimiz şeyi yapmıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı. Facebook, oluşturduğu elit tabakanın yapmış olduğu paylaşımları göz ardı ediyor. Normal Facebook kullanıcıları, her türlü yaptırıma tabi tutulurken, elit kesim kuralları ihlal ettiği halde hiçbir ceza almıyor. Üstelik Facebook, İşgalci İsrail güçlerinin saldırılarına maruz kalan Filistinlilerin gönderilerini de engellemişti. Birçok Filistinli aktivistin Facebook hesabı kısıtlanmış ve gönderi paylaşmaları yasaklanmıştı.