Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü: Esed rejimi güçleri 2018’de Serakib’de kimyasal silah kullandı
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), bir rapor yayımlayarak Esed rejimi güçlerinin İdlib’in güneydoğusundaki Serakib ilçesinde Şubat 2018’de kimyasal saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. Örgütün yayımladığı raporda, Esed rejimine bağlı hava kuvvetlerinin, 4 Şubat 2018’de Serakib’e düzenlediği hava saldırısında en az bir silindir bombası kullandığı açıklandı. Raporda, 4 Şubat gecesi saat 21.22’de Suriye rejimine bağlı “Kaplan Güçleri”ne ait bir helikopterin Serakib’in doğusunda hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırı sonucunda 12 kişinin yaralandığı bilgisi verildi. Saldırıda kullanılan silindir bombasının sarin gazı yaydığı ve geniş bir alanı etkilediği aktarıldı. Raporun KSYÖ tarafından 2018 yılında kurulan Soruşturma ve Tanımlama Ekibi’nin Suriye’deki kimyasal saldırıları tespit eden ikinci raporu olduğu hatırlatıldı.
KSYÖ ilk raporunu Nisan 2020’de yayımladı
KSYÖ, ilk raporunu Nisan 2020’de yayımladı. 24 Mart 2017’de Suriye rejimine ait bir SU-22 savaş uçağının Şayrat hava üssünden kalkarak Latamne beldesinde hava saldırısı gerçekleştirdiği duyuruldu. Bu sebeple 16 kişinin yaralandığı ve tarım alanlarının zarar gördüğü aktarıldı. Ayrıca bölge halkına ait hayvanların da telef olduğu açıklandı. KSYÖ tarafından 2018 yılında kurulan Soruşturma ve Tanımlama Ekibi, 2020’de yayımladığı ilk raporunda Suriye’de ilk defa bir saldırıda suçluyu işaret etmişti. Örgüt, Esed rejimine yönelik hesap verme çağrısı yapmıştı. Soruşturma ve Tanımlama Ekibi Koordinatörü Santiago Onate Laborde açıklama yaparak, ekibinin, Rejim güçlerince 2017’nin mart ayında Latamne’ye düzenlenen hava saldırılarında kimyasal silah kullanıldığına dair çok ciddi deliller bulduğunu aktarmıştı.
Suriye’de 2011’de başlayan savaştan en çok çocuklar etkilendi
Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan iç savaştan en çok etkilenenler çocuklar oldu. Çatışmalarda 6 bin 409 çocuk öldürüldü. 5 bin 737 çocuk zorla silah altına alındı. Türkiye yaklaşık 3.6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaparken bunların 1 milyon 200 bini okul çağındaki çocuklar. Ekim ayında UNICEF Türkiye Temsilcisi olarak göreve başlayan Regina De Dominicis, ilk röportajını Hürriyet’e verirken “Türkiye, şu anda dünyada en fazla mülteciye, göçmene ev sahipliği yapan ülke olarak daha fazla desteği hak ediyor” dedi. Dominicis, Suriyeli çocukların durumunu anlattı: “Suriye’de 10 yıldır devam eden savaşta 6 bin 409 çocuk öldürülürken, 5 bin 503 çocuk yaralandı. Aynı dönemde 5 bin 737 çocuk zorla silah altına alındı ve savaşta aktif kullanıldı. Halen binlerce çocuk zorla silah altına alınmış durumda. Sadece 2020 yılında 813 çocuk zorla silah altına alındı. Suriye’de 2.6 milyon çocuk ülke içinde yerinden edildi.”