Türkiye ile AB arasında yapılan mülteci anlaşmasından sonra Kuzey Afrika ülkelerinden Avrupa’ya göçmen akınında gözle görülür artış yaşanıyor. Bugün Akdeniz’den kurtarılan 235 göçmen İtalya’nın Sicilya adasına götürüldü. Malta ile Yunanistan arasında kurtarılan göçmenlerin çoğunlukla Eritre, Mısır, Sudan ve Suriyeli oldukları öğrenildi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği geçen hafta Afrika’dan İtalya’ya ulaşmaya çalışan 500 civarında göçmenin boğulmuş olabileceğini açıkladı ve doğrulanması halinde son bir yılın yaşanan en acı insani trajedisi olacağına dikkat çekildi. Bu yılın Ocak ayından bu yana ölen göçmenlerin sayısı ise 800’e ulaştı. İtalya’ya geçen yıl çoğunluğu Libya’dan olmak üzere yasa dışı yollardan 150 bin göçmen girdi.
Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye’den kaç mülteci alacağı ve mültecilerin dağılımına ilişkin bir plan oluşturdu. Ancak plan dört aylık ve Doğu Avrupa ülkelerinden de itirazlar var. Lüksemburg’da bugün bir araya gelen Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin içişleri bakanları Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasının ayrıntılarını ele aldı.
Geri Kabul Anlaşması uyarınca Türkiye’ye geri gönderilen mülteciler karşılığında kaç Suriyeli alınacağını görüşen AB yetkilileri bu konuda bir yol haritası oluşturdu. Buna göre Almanya, ilk etapta her ay 100 Suriyeli mülteci almayı planlıyor. Türkiye’den toplamda ise her ay yaklaşık 1100 Suriyeli’nin çeşitli Avrupa ülkelerine dağıtılması öngörüldü.
Diğer Avrupa ülkelerinden Norveç’in ayda 218, Fransa’nın 148 ve İtalya’nın da 118 sığınmacı almayı kabul ettiği belirtiliyor.
Lüksemburg’da oluşturulan plan ilk aşamada dört ayı kapsıyor ve bu dört ayın ardından nasıl bir planın devreye sokulacağı henüz belirsizliğini koruyor. Ayrıca plana Polonya ve Slovakya’nın ise karşı çıktığı, Macaristan’ın ise geçen yıl sığınmacıların üçüncü ülkeler tarafından kabul edilmesini amaçlayan görüşmelerde herhangi bir vaatte bulunmadığı için, plana uymak zorunda olmadığı bildiriliyor.