Parlamentoda konuşan Fico, ‘AB, kendini yüz binlerce göçmenin hücumu altında buldu ve artık güvenli bir yer değil’ dedi ve bu kişilerin ‘yüzde 90’ının ekonomik sebeplerle göç ettiğini’ öne sürdü. Göçmenlerle birlikte ‘birkaç bin çok tehlikeli kişinin de Avrupa’ya sızmış olabileceğini’ belirten Fico, mülteci kılığında AB’ye gelmiş IŞİD militanları bulunabileceğine işaret etti. Sosyal Demokrat siyasetçi, savaş tehdidiyle karşı karşıya olan insanlarla dayanışma içinde olmaları gerektiğini, ancak ‘ekonomik gerekçelerle göç edenlere yardımcı olmak için sebepleri bulunmadığını’ ifade etti.
İrlanda’yı vuran ekonomik kriz, ülkede yaşayan göçmenler için yabancı düşmanlığı ve ırkçılık gibi yeni sorunları da beraberinde getirdi. İrlanda’daki göçmenlerin sorunlarıyla ilgilenen sivil toplum kuruluşlarının raporlarına göre, özellikle krizle birlikte büyüyen işsizlik sorunu, sıkıntılı bir dönemden geçen İrlandalıların göçmenlere karşı tavrının değişmesine de neden oldu.
Halk nazarında, “iş imkânlarından ve kamu hizmetlerinden yararlanan göçmenlerin İrlandalılar için tehdit oluşturduğuna” yönelik algının giderek derinleştiğini düşünen İrlanda Göçmen Konseyi yetkilileri, “biz ve onlar” ayrımının sürmesinin ırkçılık sorunun daha da büyümesine yol açmasından endişe ediyor.