Avusturya’da sokaklara Müslümanlara yönelik ırkçı tabelalar koydular
Avusturya’da İslam karşıtlığı her geçen gün sistematik bir şekilde artıyor. Geçtiğimiz haftalarda Avusturya hükümeti Müslüman kuruluşları fişlemek için dijital harita yayınlamıştı. Haritanın yayınlanmasının ardından Müslüman kuruluşlara aşırı sağcılar tarafından saldırılar gerçekleştirilmişti. Şimdi de Avusturya’nın başkenti Viyana’da yine Müslümanlara yönelik ırkçı saldırı düzenlendi. Aşırı sağcılar Başkent Viyana sokaklarında “Dikkat yakınlarda politik İslam var (cami)” yazılı ırkçı tabelalar yerleştirdi. Viyana’da “Dikkat yakınlarda politik İslam var (cami)” yazılı tabelaları, tartışmaya yol açtı. Şehrin birkaç noktasında konulan ve camilerin yakınında görülen “uyarı işaretleri”nin aşırı sağcılar tarafından yerleştirildiği açıklandı. Irkçı ifadelerin kullandığı tabelaları gören vatandaşlar, polisi harekete geçirdi ancak güvenlik güçleri ırkçı tabelaları kısmen kaldırabildi.
Avusturya’da aynı ırkçılık Yahudiler için de yapılmıştı
Viyana Anayasa Koruma Dairesi, ırkçı tabelalara karşı soruşturma başlattı. Bundan 80 yıl önce de aynı uygulamanın Yahudiler için yapıldığı ortaya çıktı. 1938 yılında Viyana sokaklarına asılan bir tabelada “Dikkat Yahudi mahallesi” yazdığı görüldü. Öte yandan Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, uyarı işaretlerini eleştirdi. Ludwig, “Kendilerine insanları damgalama hedefi koyan bu aşırı sağcı çevrelerin şiddetli eylemlerini kınadım.” diye konuştu.
Avusturya’da Müslüman kuruluşlar da dijital harita ile fişlendi
İktidardaki merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller Partisi, koalisyon hükümetinin öncülüğünde kurulan Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, Müslümanlara ait 600 cami ve eğitim merkezi gibi çeşitli kuruluşların hangi çatı derneğine bağlı olduğu, dünya görüşleri, yöneticileri ve adresleri gibi detaylı bilgilerin yer aldığı “İslam-Landkarte” adı verilen bir dijital haritayı kamuoyuyla paylaşmıştı. Avusturya’da Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi’nin hayata geçirdiği İslam Haritası adı verilen dijital haritanın 27 Mayıs’ta kullanılmaya başlanmasının ardından, çok sayıda camiye aşırı sağcı gruplar tarafından İslam karşıtı ifadelerin bulunduğu levhalar asılmıştı. Viyana Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ednan Aslan’ın öncülük ettiği ekibe hazırlatılan çalışmaya tepki gösteren çeşitli kesimler, dijital haritanın Müslümanları potansiyel suçlu gösterdiğini, bir tür fişlemeyi andırdığını ve yolsuzluk soruşturmalarından bunalan hükümetin bir kez daha çıkış yolu olarak Müslümanlar üzerinden toplumu manipüle etmeye çalıştığını belirtmişti.