Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mülteci krizi konusunda Brüksel’de önceki gün düzenlenen zirvede varılan prensip anlaşması insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler’in tepkisini çekti. Türkiye’nin Yunanistan’dan geri kabul edeceği her bir kaçak göçmene karşılık Türkiye’den bir Suriyeli mültecinin yasal yollarla Avrupa ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği önümüzdeki hafta netlik kazanacak anlaşmanın bu maddesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor: “Öncelikle uluslararası hukukun mültecileri koruma altına alan yasal haklarına atıfta bile bulunulmadan birilerinin bir ülkeden bir diğerine toplu bir şekilde geri gönderilmesini içeren herhangi bir düzenleme beni derinden kaygılandırır. Bir mülteci üçüncü bir ülkeye ancak hususi bir sığınma başvurusunu değerlendirme sorumluluğu bu üçüncü ülke tarafından gönüllü olarak üstlenilirse gönderilebilir.”
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçtiğimiz hafta Akdeniz’de batan botta yaklaşık 500 kaçak göçmenin hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini açıkladı. Bu kazanın son 12 ayın en kötü trajedilerinden biri olduğunu belirten yetkililer, son bir yıl içinde Akdeniz’de son nefesini veren göçmen sayısının bu olayla birlikte 800’ü bulduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü William Spindler facianın boyutlarını kestirmenin güç olduğunu söylüyor: “Bot battığı zaman içinde kaç kişinin olduğu belli değil. Görgü tanıkları 500’e yakın sayı veriyor. Geçtiğimiz haftalarda Libya’dan İtalya’ya geçen kişi sayısında büyük bir artış olduğunu görüyoruz. Şimdi iyi havaların başlamasıyla bundan daha da korkuyoruz. Akdeniz’de havalar ısınıyor bu sebeple de daha çok kişi denizden geçmeye çalışıyor.”