BM, salgın döneminde açlık çekenlerin sayısının arttığını açıkladı
Birleşmiş Milletler (BM), koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisini göstermeye başladığı Mart 2020’den beri açlık yaşayan ve yetersiz beslenen kişi sayısının 118 milyon arttığını açıkladı.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) de aralarında bulunduğu Birleşmiş Milletler (BM) kurumları, koronavirüsün küresel olarak etkisini gösterdiği Mart 2020’den bu yana en kapsamlı gıda yetersizliği ve açlık raporunu yayımladı. Raporda, dünyadaki açlık ve yetersiz beslenme oranlarının 2019 yılında yüzde 8,4’ten 2020’de yüzde 10’a yükseldiği belirtildi. Bu artışta koronavirüsün kayda değer payının olduğu söylendi. 2020’de açlık yaşayan ve yetersiz beslenen kişi sayısının salgından dolayı 118 milyonluk bir artışla yaklaşık 768 milyona yükseldiği ifade edildi. Birleşmiş Milletlerin dünyadaki açlık çeken insanlarla ilgili hazırladığı rapor, salgının ilk görüldüğü andan itibaren gıda güvensizliği ve beslenme ile ilgili yayımlanan ilk kapsamlı çalışma olarak kaydedildi.
Dünya genelinde 768 milyon kişi yetersiz besleniyor
Raporda, dünya genelinde yetersiz beslenen 768 milyon kişinin 418 milyonunun Asya kıtasında yaşadığı aktarıldı. 282 milyonun Afrika’da, 60 milyonun ise Latin Amerika ve Karayipler’de olduğunu belirtildi. En fazla beslenme sorunu yaşayan kıtanın Afrika olduğu ve kıta nüfusunun yüzde 21’inin yetersiz beslendiği dile getirildi. Diğer yandan, 2020 yılında 5 yaşın altındaki yaklaşık 149 milyon çocuğun boy gelişiminin yaşının gerisinde olduğu ve yaklaşık 39 milyon çocuğun ise aşırı kilolu olduğu vurgulandı.
Somali’ye insani yardım da son 6 yılın en kötü seviyesinde
Birleşmiş Milletler, Somali’ye insani yardımın son 6 yılın en kötü seviyesinde olduğu uyarısında bulundu. Somali’de 16 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyarken, 2,9 milyon kişi de evini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Özel Temsilci Yardımcısı Adam Abdelmoula, yaptığı yazılı açıklamada, yardım kuruluşlarının göç etmek zorunda kalan çocuk ve kadınların temel ihtiyaç maddelerini zorlukla karşılayabildiğine dikkati çekti. Abdelmoula, “2021’de insani ihtiyaçlar önemli şekilde arttı ancak bu ihtiyaçlara cevap verecek fon, son 6 yılın en kötü seviyesinde.” diye konuştu. Birleşmiş Milletlere göre, Somali’de 16 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyarken, 2,9 milyon kişi de evini terk etmek zorunda kaldı.