Türkiye’de düzenlenecek olan BM Dünya İnsani Zirvesi için geri sayım başladı. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50’nin üzerinde bakanın katılması bekleniyor. Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında 9,5 milyar ABD doları tutarında bir kaynak harcadı.
Uluslararası toplumun, Türkiye’nin bu fedakârlığına katkısı ise yalnızca 462 milyon ABD doları oldu. Bir başka deyişle dünyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık Türkiye, yaklaşık 20 lira yardımda bulundu. Öte yandan, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin kaynakları da dikkate alındığında Türkiye, Suriyeli mülteciler için yaklaşık 20 milyar ABD doları tutarında bir harcama yaptı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yetkilileri, Kenya hükümetinden yüz binlerce Somalili mülteciye ev sahipliği yapan Dadaab mülteci kampını kapatmamasını istedi. Kenya Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın başkent Nairobi’ye gelen 15 BMGK yetkilisini kabulünde, konu detaylı olarak ele alındı.
BM Büyük Britanya Daimi Elçisi Matthew Rycroft, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İngiltere’ye göre Kenya’nın uluslararası mükellefiyetlerini yerine getirmesi gerekiyor ve Devlet Başkanı bunu yapacağına söz verdi. Mülteciler zorla geri döndürülemez” dedi.
Kenya yönetimi, 6 Mayıs’ta 600 binden fazla mültecinin barındığı Dadaab kampında Eş-Şebab terör örgütü üyelerinin yuvalandığı gerekçesiyle kampı kapatacağını duyurmuştu. İnsan hakları örgütleri ve BM Kenya’dan kararını tekrar gözden geçirmesini istemişti.