Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki mülteciler zehirlenme riskiyle yaşıyor.
Yunanistan’ın Midilli Adası’nda yeni inşa edilen Karatepe göçmen kampında tutulan binlerce sığınmacı, çevredeki ağır zehirli maddeler nedeniyle ciddi sağlık riski altında. İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Yunanistan’ın Midilli Adası’nda tutulan göçmenlerle ilgili açıklamalarda bulundu. İnsan Hakları İzleme Örgütünün yaptığı açıklamada, bir süre önce Yunan makamlarının Midilli’de Karatepe bölgesine inşa ettikleri göçmen kampının orduya ait eski bir atış poligonu üzerine yapıldığı söylendi. Göçmenlerin topraktaki mermi kalıntılarından oluşan kurşundan zehirlenme riski ile karşı karşıya olduğu açıklandı. Göçmenlerin arasında binler kadın ve çocuk bulunduğu ifade edildi. Cephane kalıntıları nedeniyle bölgede ağır zehirli maddelerin olduğu ve bu nedenle “sağlık açısından kirli bölge” olduğu vurgulandı. Yapılan bilgilendirilmeye rağmen Yunan makamlarının sığınmacıları yapıya taşımadan önce kapsamlı zemin etüdü ve kurşun kontrolleri yapmadığı belirtildi. Yapılan açıklamada, Yunan makamlarından, Karatepe mülteci kamp bölgesinde acilen cephane kalıntıları ve topraktaki kurşun oranıyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapması istendi. Yunan makamlarınca açıklanan verilere göre, Karatepe mülteci kampında 8 bin 630 göçmen ve yaklaşık 200 görevli bulunuyor.
Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria Kampında yangın çıkmıştı
Yunanistan’ın en büyük mülteci kampı olan Midilli Adası’ndaki Moria, 9 Eylül’de çıkan yangının ardından tamamen kullanılamaz hale gelmişti. Kamptaki yaklaşık 13 bin mülteci dağıldıkları farklı bölgelerde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Karatepe bölgesinde geçici olarak oluşturulan ve kimi kaynaklara göre 3 kimilerine göre 5 bin kişilik yeni kampa girmeyi reddeden mülteciler, bir an önce adadan ayrılmak istiyor. Yangın sonrası olağanüstü hal ilan edilen adada, Moria bölgesini terk eden aralarında kadın ve küçük çocukların da bulunduğu binlerce mülteci 7 gecedir çevredeki boş arazilerde ve sahillerde konaklıyor. Temel ihtiyaçlardan mahrum şekilde yaşam mücadelesi veren sığınmacı aileler, ısınmak ya da yemek pişirmek için ateş yakıyor. Mülteciler, yangın sonrası adaya gelen çok sayıda yerli ve yabancı gazeteciye yaptıkları açıklamalarda, Karatepe’deki yeni kampı bir cezaevi olarak gördüklerini belirterek, içerisinde bulundukları temel yaşam ihtiyaçlarından yoksun olumsuz koşullara rağmen bir daha kamplara girmek istemediklerini ve bir an önce adadan ayrılmalarına izin verilmesi gerektiğini dile getirdi. Mültecilerle kendilerini toplamaya çalışan kolluk kuvvetleri arasında zaman zaman gerginlik yaşanırken, sadece 800 mültecinin Karatepe kampına yerleşmeyi kabul ettiği belirtiliyor. Adanın yerel gazetelerinde Stonisi’ye göre ise cumartesinden bu yana kampa 1200 mülteci giriş yaptı. Kampa girişte yapılan kontrollerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıkan 35 mülteci ise karantina altına alınmış durumda. Yangın öncesi de 35 mültecinin Kovid-19 karantinasında oldukları duyurulmuştu.
Yunan Hükümeti şantaj yapıyor
Diğer yandan, Yunan yetkililer, yangın sonrasında adaya dağılan mültecilerin Karatepe kampında toplanmaları yönünde çağrıda bulunarak, kampa girmeyenlerin iltica başvurularının değerlendirmeye alınmayacağını açıkladı. Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, Karatepe kampının geçici olduğunu savunarak, iltica hakkı tanınmayan sığınmacıların adadan ayrılmasına izin verilmeyeceğini, taleplerinin değerlendirmeye alınması için ise kampta bulunulmasının şart olduğunu söyledi. Hrisohoidis, tüm mültecilerin aşamalı olarak en geç (nisan ayındaki) Paskalya Bayramı’na kadar Atina’ya ve ülkenin diğer bölgelerine nakledilmesinin planlandığını ileri sürdü.