Her yıl binlerce insan ülkelerinde yaşanan kıtlık, savaş, yoksulluk gibi nedenlerden dolayı yeni bir hayata başlamak amacıyla göç etmek zorunda kalıyor. Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışanların hikayesi ise çoğunlukla büyük bir insanlık dramıyla son buluyor. Çünkü Yunanistan Ege sularında göçmenleri Türkiye‘ye geri itmek için acımasız yöntemler uygulamaktan çekinmiyor. Ege’deki dram bu defa Kamu Denetçiliği Kurumu’nun “Ege Denizi’nde geri itmeler ve boğulan insan hakları” raporuna yansıdı. Raporda yer alan tespitler Yunanistan’ın acımasızlığının sınır tanımadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre; Ege Denizi’nde Yunanistan tarafından son 2 yılda 41 bin 523 düzensiz göçmen geri itildi. Geri itilen 97 düzensiz göçmen boğularak can verdi. Karadan yapılan geri itmelerde de 86 göçmen donarak hayatını kaybetti.
Göçmenler aç ve susuz bırakıldı
Rapora göre, Yunanistan‘a ulaşan göçmenler aç ve susuz bırakıldı. Yunan güçleri, göçmenleri can yeleği olmadan ters kelepçe takarak denize attı. Bazı göçmenler ise benzin dökülerek yakıldı. Göçmenler, botları delinerek ya da dondurucu soğukta çıplak halde ölüme terk edildi. Raporda, Ege Denizi’ndeki ihlallerin son bulması için Avrupa ülkelerine çağrı yapıldı. Avrupa Birliği’nin göç dalgasını uluslararası hukuka uygun yönetmesi, göçmenlere yönelik dil, din, ırk ve renk ayrımcılığından vazgeçilmesi talep edildi. Ayrıca, “Çağ dışı geri itme politikasına son vermesi için Yunanistan’a baskı yapın” çağrısında bulunuldu. Yunanistan’ın bu eylemleri gerçekleştirilen personeli cezalandırması istenirken, çocuk, engelli ve yaşlıların durumlarının insani bir yaklaşımla ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
Yunan asıllı Hukuk Profesörü de Yunanistan’ı eleştirdi
Oxford Üniversitesinde görevli Yunan asıllı Hukuk Profesörü Pavlos Eleftheriadis, Yunanistan’ın bu tutumunu eleştirdi. Profesör Eleftheriadis, Politico gazetesinde, “Hukukun üstünlüğü Yunan sularında batıyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı. “Son yıllarda Yunan yetkililerce gerçekleştirilen yasa dışı geri itmelere ilişkin yüzlerce durum rapor edildi” ifadelerini kullandı. Yunan hükümetinin hem tüm bu raporlar yanlış iddiasını hem de bunları Türkiye’nin propagandası gösterme çabalarını hatırlattı. Yazısında söz konusu raporların Miçotakis hükümeti göreve gelmeden önce ortaya çıkmaya başladığı bilgisine de yer veren Pavlos Eleftheriadis, 2020 yılı Mart ayı başından itibaren ise geri itme yapıldığına dair tespitlerin arttığını belirtti.