yunanistan-barinma-sığınmacı

Yunanistan sığınmacılara uygun barınma sağlayamıyor

Yunanistan: Sığınmacılar barınma problemi ile karşı karşıya

Yunanistan’daki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) sığınmacı ve mültecilerin birçok barınma problemiyle karşı karşıya olduklarını açıkladı. Mülteciler için Yunan Konseyi (GCR), Kadın Hakları ve Eşitlik Merkezi (DIOTIMA) ve Uluslararası Kurtarma Komitesi isimli üç Sivil Toplum Kuruluşu, “Evsiz, umutsuz” başlıklı ortak bir rapor yayınladı. Raporda, Yunanistan‘da yaşayan sığınmacı ve mültecilerin barınmada karşılaştıkları zorluklara değinildi. Raporda, Yunanistan’ın da tüm Avrupa Birliği (AB) ülkeleri gibi sığınmacılara uygun koşullarda barınma imkanı sunmakla yükümlü olduğu ancak bu yükümlülüğü tam olarak yerine getiremediği ifade edildi. Raporda, adalarda kurulan kapalı göçmen merkezlerinin, burada yaşayan sığınmacı ve mültecileri “izole” bir yaşama mecbur bıraktığı vurgulandı. Açıklamada “Toplu taşımadaki yetersizliklerle derinleşen toplumdan izole edilişleri, Yunanistan’da yaşayacakların entegrasyon süreci için engel oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

Yunanistan-barınma-sıgınmacı
Yunanistan sığınmacılara uygun barınma sağlayamıyor

Yunanistan’daki sığınmacıların sayısı bilinmiyor

Sivil Toplum Kuruluşlarının hazırladığı rapora göre, sabit bir yerde barınma imkanı olmayan sığınmacı ve mültecilerin sayısı tam olarak bilinmiyor. GCR’nin 2020 başından Kasım 2021’e kadarki süreçte, evsiz olan ya da “işgal evlerinde” yaşayan, içlerinde kadın ve çocukların da olduğu toplam 1461 kişiden destek talebi aldığı kaydedildi. Raporun sonuç bölümünde, Yunanistan’a, sığınmacı ve mültecilerin barınma problemini çözmek için bir dizi tavsiye sıralandı. AB Komisyonunun da Yunanistan’a bu süreçte destek vermesi gerektiği belirtildi.

Sığınma kampları hapishaneyi andırıyor

Geçtiğimiz haftalarda, Danimarkalı bir gazeteci, Avrupa Birliği fonlarıyla yapılan Yunanistan’daki sığınmacı kamplarındaki koşulları görüntülemişti. Gazeteci, dikenli tellerle bölümlerin birbirinden ayrılmasına, sokağa çıkma yasağı ve tecrit gibi uygulamaların olmasına tepki göstermişti. Nitekim sığınma kampları adeta toplama kamplarını andırıyor. Kamplara parmak iziyle girilebiliyor. Bölmelerin arası dahil her yer dikenli tellerle çevrilmiş durumda. Gazeteci tesisin içindeki dikenli telleri sorduğunda, güvenlik görevlisi içeri kimse girmesin diye olduğunu söyledi. Ancak tellerin durumu, daha çok göçmenlerin dışarı çıkmasını önlemek amacıyla yapıldığını gösteriyor. Görevliler gazetecinin sığınmacılarla konuşmasına da izin vermedi. Kamptaki kurallar da hapishaneyi andırdığı açıkça görüldü. Sığınmacılara akşam 8 ile sabah 8 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Yasağı ihlal edenler önce mektupla uyarıyor, ihlali tekrar ettiği takdirde 5 günlük tecride alınıyor. Bu sürede dışarı çıkmasına kesinlikle izin verilmiyor.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook