Yunanistan kıyılarında yükselen mülteci ve göçmenlerin sayısıyla boğuşurken ülkenin muhafazakar hükümeti, zorlu iltica yasaları için zorluyor.
Yunanistan parlamentosu, ulusal sığınma sisteminde göze çarpan değişiklikleri getiren ve bazı sığınmacıların sınır dışı edilmesini, haklarının kısıtlanmasını da kolaylaştırdığı tartışmalı tasarıyı onayladı. İktidardaki Yeni Demokrasi partisi ve Sosyalist “Değişim Hareketi” partisi yeni yasayı destekledi.
Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (BMMY) uluslararası örgütlerin uluslararası koruma isteyen insanlar için güvenceleri azaltacağı konusunda uyardı.
“İltica prosedürlerini hızlandırmayı, ülke yasalarına sığınma talebinde bulunanların ve yetkililerin belirlediği kurallara saygı duymalarını, insan haklarına ve onlar ile Yunan yetkilileri arasındaki işbirliğine saygı göstermeyi” hedefliyor.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatı kapsamında, Türkiye’ye iadeleri hızlandıracak yeni bir iltica sistemi oluşturulması, Ege Denizi’nde düzensiz göçmen geçişlerinin engellenmesine yönelik kontrollerin sıklaştırılması, göçmenlerin tespiti için polis kontrollerinin yoğunlaştırılması, iltica işlemlerinin kısaltılması ve başvuruları reddedilenlerin temyiz başvurularıyla ilgili yerel idari mahkemelere karar yetkisi tanınması gibi hükümler içeriyor.
Kanunda ayrıca, yeni yasal çerçeve kapsamında Ege adalarından 20 bin göçmenin anakarada oluşturulacak yeni kamplara taşınması, tutuldukları kamplarda yasa ve kurallara uymayan göçmenlerin iltica hakkından mahrum edilmesi ve iltica talebi reddedilen göçmenlerin geri gönderilebileceği “güvenli kaynak ülkeler” ve “güvenli üçüncü ülkeler” listesi oluşturulmasına ilişkin maddeler de yer alıyor.
Bu arada, parlamentoda oylama öncesinde hükümet ve muhalefet kanadı arasında sert tartışmalar yaşandı.
Kaynak: Politico