Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nden (AİHM) Ege Denizi‘nde göçmenleri öldüren Yunanistan’ı suçlu buldu. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Mahkeme, Yunan güçlerinin davranışlarının göçmenlerin yaşam hakkı ile insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağını ihlal ettiğini karara bağladı. Olaya yönelik incelemede, ifadeleri alan görevlilerin göçmenlerin dilini bilmemesi sonucu verilen ifadelerle kayıtlara geçenlerin çeliştiği açığa çıktı. Yunan güvenlik güçlerinin göçmenlere can yeleği vermediği, bottan tahliye etmek için daha büyük bir tekne çağırmadığı ve olayın yetkililere gecikmeli olarak bildirildiğini tespit edildi. Hayatta kalan göçmenlerin çok sayıda güvenlik görevlisinin önünde açık alanda soyunmaya zorlandığı da belgelendi. Mahkeme, göçmenlerin insani muamele haklarının da ihlal edildiğini bildirdi. Ayrıca, hayatta kalan göçmenlerin karaya çıkartıldıktan sonra da kötü muamele yasağının ihlal edildiği belirtildi. Öte yandan, mahkeme, Yunan güvenlik güçlerinin olaydaki ihlalleri sebebiyle Yunanistan makamlarını toplamda 330 bin avro tazminata mahkum etti.
Yunan güçleri göçmenleri ölüme sürükledi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararında yer alan bilgilere göre, Yunan sahil güvenliği, 20 Ocak 2014 tarihinde aralarında Afganistan, Suriye ve Filistin’den göçmenlerin bulunduğu bir bota müdahale etti. Alınan ifadelere göre Yunan yetkilileri, botun göçmenlerin hareket etmesi sonucu alabora olduğunu açıklarken, olaya tanıklık eden bir göçmen, botu çeken teknenin fazla süratli ve çekiş halatının kısa olduğunu, Yunan güçlerinin ipi kesmesi üzerine ise botun battığını söyledi. Bottan kurtulmayı başaran göçmenler ise botun batmasının ardından göçmenlerin bebekleri göstererek yardım istedi. Yunan sahil güvenlik ekipleri ise küfür ederek karşılık verdi. Hayatta kalanlar, kurtarıldıktan sonra güvenlik güçleri tarafından olayı anlatmamaları için tehdit edildiklerini söyledi.
BM: Yunanistan en az 17 bin göçmeni geri itti
Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales, Yunanistan’a deniz yoluyla ulaşmaya çalışan en az 17 bin göçmenin geri itildiğini duyurdu. Morales, göçmenlerin Türkiye’ye yollandığını bildirdi. Brüksel merkezli Avrupa Sığınmacılar ve Sürgünler Konseyinin (ECRE) sitesinde “Geri İtme Uygulamaları” raporu yayımlandı. Raporda, Morales, mülteci ve göçmenleri geri itmenin, Avrupa ülkelerinde fiili devlet politikası haline geldiğini ve uluslararası kuruluşların uyarılarına rağmen bu uygulamanın devam ettiğini ifade etti. Morales, bu tür uygulamaların üzerini örtmeye yönelik teşebbüsler karşısında uluslararası camiayı uyardı. Raporda, Avrupa ülkelerinden Yunanistan, Estonya, Finlandiya, İngiltere ve Fransa’nın, deniz yoluyla ülkelerine geçmeye çalışan göçmenleri geri yollamaya yönelik uygulamaları ele alınırken, Avrupa’nın dışında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Dominik Cumhuriyeti’nin geri itmeleri incelendi.