Myanmar ordusu Rohingya krizi kitabında sahte fotoğraflar kullanıyor

Myanmar Ordusu’nun Rohingya kriziyle ilgili yayımladığı bir kitapta, 1940 yılında Rohingya müslümanlarının öldürdüğü Budistlerin cesetleri olarak belgelediği fotoğrafın, gerçekte Bangladeş’te ve 1971 yılındaki iç savaşta çekildiği ortaya çıktı.
Myanmar Ordusu’nun halkla ilişkiler ve propaganda birimince çıkarılan 117 sayfalık, Myanmar Politikası ve Ordu – Bölüm: 1 ismini taşıyan kitap, ülkenin en büyük şehir Yangon’da kitapevlerinde satışa sunuldu.
Siyah beyaz basılan fotoğraf, geçen temmuz ayında yayımlanan kitabın, 1940 yılında Myanmar’da Etnik Karışıklık başlıklı bölümünde yer aldı.
Fotoğrafta, yerde yatan iki cesedin yanında ayakta dikilen genç bir erkek, elindeki tırmığı cesetlere doğrulturken görülüyor.
Ancak Reuters’ın araştırması fotoğrafın, yüzbinlerce Bangladeşlinin Paklistan Ordusu tarafından öldürüldüğü, Bangladeş’te 1971 yılında devam eden iç savaşta çekildiğini ortaya çıkardı.
Ayrıca kitapta yer alan bir başka fotoğraf, Rohingya müslümanlarını ülkeyi terk ederken göstermesine rağmen, bu fotoğrafın açıklamasında da söz konusu insanların Bangladeş’ten Myanmar’a girdikleri yazılıyor.
Ortaya çıkan bu durum üzerine görüşleri sorulan Myanmar Enformasyon Bakanlığı genel sekreteri Myo Myint Maung kitabı okumadığını ve yorum yapmayacağını söyledi.
“Bengalli”, Myanmar’ın birçok bölgesinde Rohingya’ların Bangladeş’ten göç ettiklerini hatırlatarak etnik çoğunlukla aralarındaki kültürel mesafeyi ima eden bir deyim.
Şehrin en büyük kitapçılarından biri olan Innwa’da çalışan bir personel, mağazanın sattığı 50 kopyayı sattığını ancak daha fazla sipariş verilmediğini belirtti.
Kaynak: EN

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook