Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yüzde 28,6’sini aldı. Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen ise oyların yüzde 23,9’unu alarak Macron’la ikinci tura kaldı. Seçimlerin ikinci turu, 24 Nisan tarihinde yapılacak. Le Pen, seçim vaatlerini detaylandıran açıklamalarda bulundu. Le Pen, ülkenin kuzeyinde bulunan Normandiya bölgesinin Vernon kentinde basın toplantısı düzenledi. Kamusal alanda başörtüsü takmayı yasaklama isteğini yenileyerek şu sözleri kaydetti: “Kamusal alanda başörtüsü takılmasını yasaklayan bir yasa tasarısı hazırladık. İslamcı başörtüyü totaliter otoritenin bir işareti olarak görüyorum. Bu kadınları özgür bırakmak istiyorum. Restoranlarda sigara içmek yasaklandı. İnsanlar zorlansalar da zamanla itaat ettiler. Bunlar yasalardır, beğensek de beğenmesek de onlara saygı duyarız. İtaat etmezsen ceza alırsın bu kadar basit.”
Fransa’da Müslümanlar baskı altında
Fransa’da Müslümanlar baskıya maruz kalıyor. Ülkedeki Müslüman ırkçılığı devlet eliyle körükleniyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam karşıtı açıklamalarından sonra hükümet, ağustosta Müslümanlara karşı ayrılıkçı yasa çıkardı. Macron yönetimin kabul ettiği “ayrılıkçı” yasa, Müslümanların hayatına müdahale ediyor. Ülkede yaşayan Müslüman toplum baskılara maruz kalıyor. Başörtülü anneler, çocuklarının veli toplantılarına veya çocukları ile birlikte okul gezilerine katılamıyor. Tesettür mayo giymek isteyen kadınlara izin verilmiyor. Fransa’da camiler radikalleştiği iddiasıyla kapatılıyor. Müslüman sivil toplum kuruluşlarına baskınlar düzenleniyor. Çocuklarına evde eğitim vermek isteyen aileler, çocuklarını Fransız okullarına göndermek zorunda kalıyor. Macron yönetiminin ayrılıkçı yasası bu nedenle çok sık eleştiriliyor. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere, ülkedeki Müslüman ırkçısı siyasetçilerin İslam karşıtı söylemleri, Müslümanlara yapılan saldırıları da körüklüyor.
Müslümanlar Fransa’yı terk ediyor
Fransa’da Müslümanlara uygulanan baskılar, Amerika merkezli New York Times (NYT) gazetesine de konu oldu. New York Times gazetesi, ayrımcı ve İslam karşıtı muamelelere maruz kalan çok sayıda Müslüman’ın kendilerini güvende hissetmemeleri nedeniyle ülkeden sessiz sedası ayrıldığını yazdı. Gazetenin yayımladığı özel haber, Müslümanların Fransa’yı sessizce terk edişi başlığıyla servis edildi. Haberde, ülkede yaklaşan cumhurbaşkanı seçimi kampanyalarında ağırlıklı olarak göç tartışmaları ele alındı. Fransa’yı terk eden Müslümanların sayısının gün geçtikçe arttığı, bunun derin bir krize işaret ettiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en yakın 3 rakibinin seçim kampanyalarında daha çok “göç karşıtlığını” vurguladığı belirtildi. Fransa’nın son yıllarda birçok Avrupa ülkesinden daha az göç aldığı dile getirildi.