BM İnsan Hakları Komitesi, Fransa’nın insan haklarını ihlal ettiğini iddia ederek burkayı yasaklayan yasasını gözden geçirmesini istedi. İnsan hakları savunucusu ve Kanada Yargı İlişkileri Vakfı eski müdürü Christine Douglass Williams ise Sputnik’e verdiği röportajda bu taleplerin bir tehlike oluşturduğunu savundu.
Christine Williams Sputnik ile yaptığı bir röportajda, BM’nin Fransa’nın burka yasağının kaldırılması yönündeki taleplerinde haddini aştığını söyledi.
Ona göre, bu tür yasalar sadece Batılı değil, bir düzine devlet tarafından da güvenlik endişeleri dışında benimsenmiştir. Bakan, bu ülkelerin ulusal güvenlik meselesi olması durumunda BM kararını görmezden gelme hakkına sahip olduklarını da sözlerine ekledi.
Williams ayrıca şeriat temelinde kendi insan hakları deklarasyonu oluşturmanın 1990 yılında BM İnsan Hakları Bildirgesi’nden çekilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) için endişe uyandıracağını hatırlattı.
BM’nin Fransa’daki burka yasağını kaldırmaya çalışarak İİT’nin ellerine geçtiğine inanıyor.
İnsan hakları savunucusu olduğunu iddia eden Williams, burkanın kullanımının İslam’da zorunlu olup olmadığı ve giyilmemesinin hapis, kırbaç ve hatta ölümle cezalandırılabileceği bir seçim olabileceğini de sorguladı.
Williams “Birçok hükümet, ırkçı, İslamofobik ve yabancı düşmanı” olarak adlandırılan kendi halklarının güvenlik ve özgürlükleri konusunda kendi korkularını öne çıkardı ve onlara öncelik verdi.” dedi.
Kaynak: Sputnik