Mart ayında Londra’nın doğusunda yaşayan 5 yaşındaki bir kız çocuğu acil durum alarmıyla annesinin elinden alınarak koruyucu aileye yerleştirildi. Geçtiğimiz hafta İngiliz basınında yer alan iddialara göre küçük kız beyaz bir Hristiyandı ve Müslüman bir aileye yerleştirildiği için stres altındaydı.
İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Times, “Hristiyan kız zorla Müslüman koruyucu ailenin bakımına verildi” başlığıyla verdiği haberde, Tower Hamlets Konseyinin son 6 ayda Hristiyan çocuğu iki kez Müslüman haneye yerleştirdiği ifade edildi. Yerel bir yetkilinin gizli beyanatının yer aldığı haberde, sosyal hizmetler müfettişinin kızı ağlarken gördüğü kızın koruyucu aileye dönmek istemediği çünkü onların İngilizce konuşmadığını söylediği aktarıldı. Ayrıca haberde küçük kızın bakıcısı olan kadının siyah peçeli veya çarşaflı olduğu bir fotoğraf kullanıldı. Bir başka İngiliz gazetesi The Daily Mail de haberi ilk sayfadan “Milletvekilleri Hristiyan kızın Müslüman koruyucu aileye verilmesinden dolayı öfkeli” başlığıyla verdi.
Tower Hamlets Belediye Konseyi, İngiliz medyasında çıkan bu spekülatif haberlere cevap mahiyetinde uzun bir açıklama metni yayınladı. Konsey, çocuğun İngilizce konuşan melez bir aileye verildiğini açıklayarak medyada olaya ilişkin aktarılan bilgilerin yanlış olduğunu gösterdi. Daha sonra Londra’nın doğusunda aile mahkemesindeki duruşma sonucunda yargıç koruyucu aile yerleştirmesi uygulamasının sona erdirilmesine ve çocuğun anneannesiyle birlikte yaşamasına karar verdi. Times gazetesi duruşma sonucunda yargıcın verdiği kararı bir zafer olarak sundu. Ancak yargıç Khatun Sapnara daha sonra “olağanüstü yüksek derecedeki ilgi” nedeniyle kararı yayınlamaya karar verdi. 11 sayfalık uzun yazıda, çocuğun anneannesinin dini ibadetlerini yapmayan bir Müslüman olduğu, İngilizce bilmediği ve ayrıca memleketine dönme ve çocuğa orada bakma arzusunda olduğu ortaya çıktı. Çocuğun annesinin alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğu, babasının ise yerinin belirlenemediği ifade edildi. Konuyla ilgili Guardian’a konuşan uzmanlar, çocukların ancak çok ciddi bir güvenlik ve sağlık endişesi olduğu durumlarda ailelerinin elinden alınabileceğini belirterek bu hadisede annesiyle birlikte yaşamanın çocuğun yaşamı için risk teşkil ettiğini ifade ettiler.
Kaynak: https://www.theguardian.com/society/2017/sep/01/muslim-fostering-row-med…