Fransa’da Müslümanlara yönelik baskılar devam ediyor. Ülkenin güneybatısındaki Bordeaux kentinin yakınlarındaki Pessac semtindeki cami, “radikal İslam’ı” savunduğu iddiasıyla 6 aylığına kapatıldı. Gironde Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı. Pessac’taki El Faruk Camisi’nin, “radikal İslam‘ı” savunduğu ve “selefi” ideolojisini yaydığını iddia etti. Camide, Fransız yasalarına uyulmaması çağrısı yapıldığı, terör saldırılarının meşrulaştırıldığı ve şehadetin teşvik edildiği vaazların verildiği öne sürüldü. Camide İsrail’e karşı nefret içeren mesajların da paylaşıldığı ve terör örgütlerine veya “radikal İslam’ı” savunan kişilere destek verildiği belirtildi. Fransa yönetimi, Ağustos 2021’de kabul ettiği “ayrılıkçı” yasasıyla Müslümanların hayatına müdahale ettiği ve onları ötekileştirdiği gerekçesiyle insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarınca eleştiriliyor. Ülkede 2 Mart’ta bir yayımlandı. Şubat 2018’den Ocak 2022’ye kadar 25 bine yakın cami, okul, dernek ve iş yerinin kontrol edildiği, aynı dönemde 718’inin kapatıldığı bildirildi.
Müslümanlar Fransa’yı sessizce terk ediyor
Fransa’da Müslümanlara uygulanan baskılar, Amerika merkezli New York Times (NYT) gazetesine de konu oldu. New York Times gazetesi, ayrımcı ve İslam karşıtı muamelelere maruz kalan çok sayıda Müslüman’ın kendilerini güvende hissetmemeleri nedeniyle ülkeden sessiz sedası ayrıldığını yazdı. Gazetenin yayımladığı özel haber, Müslümanların Fransa’yı sessizce terk edişi başlığıyla servis edildi. Haberde, ülkede yaklaşan cumhurbaşkanı seçimi kampanyalarında ağırlıklı olarak göç tartışmaları ele alındı. Fransa’yı terk eden Müslümanların sayısının gün geçtikçe arttığı, bunun derin bir krize işaret ettiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en yakın 3 rakibinin seçim kampanyalarında daha çok “göç karşıtlığını” vurguladığı belirtildi. Fransa’nın son yıllarda birçok Avrupa ülkesinden daha az göç aldığı dile getirildi.
Müslümanlar Fransa’dan uzaklaşıyor
Haberde, Fransa‘nın dinamizm ve fırsat arayışında olan son derece kalifiye profesyonelleri kaybettiği belirtildi. Araştırmacılara göre bunlar arasında ayrımcılığı sebep olarak gösteren çok sayıda Müslüman Fransız’ın da bulunduğunun altı çizildi. “Bu kişiler güvenliklerini, ait olmama duygusunu sürekli sorguluyor ve kendilerine yönelik önyargı engelinin varlığı nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda hissediyor.” ifadeleri kullanıldı. Ülkedeki siyasetçilerin ve basının bu ayrımcılığa sesiz kaldığı vurgulandı. Bu durumun, Fransa’nın azınlıklarının en kalifiye mensuplarına bile sosyal basamak atlatmakta ve entegre örnekleri olarak sunmaktaki başarısızlığını gösterdiği ifade edildi.