Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, Belçika’nın bugün Afrika kökenlilerin karşılaştığı ırkçı tutumlarla baş edebilmesi için “sömürgeci geçmişindeki şiddet ve adaletsizliğin gerçek kapsamını” kabul etmek zorunda olduğunu vurguladı.
BM’de görevli bir grup insan hakları uzmanı, Belçika’daki ırkçılık ve yabancı düşmanlığını araştırmak için bu ülkeye 2-11 Şubat’ta ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyarete ilişkin yazılı açıklama yapan Birleşmiş Milletler’deki Afrika Kökenli İnsanlar Çalışma Grubu Başkanı Michal Balcerzak, “Belçika Hükümeti’nin ırkçılığa karşı kapsamlı bir ulusal eylem planı benimsemesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
“Belçika’daki ırk ayrımcılığının yerel ve kalıcı olduğuna dair net kanıtlar bulduk.” ifadesini kullanan Balcerzak, Belçika’daki Afrika kökenlilerin eğitim, mesleki hayat, iş fırsatları da dahil sosyal ve kültürel haklardan yararlanma konusunda ayrımcılığa maruz kaldığının altını çizdi.
Balcerzak, Belçika’daki Afrika kökenlilerin maruz kaldığı ırkçılığın bu ülkenin sömürgeci geçmişinde yattığına işaret ederek, “Belçika, günümüzde Afrika kökenli insanların karşılaştığı ırkçılığın köklü nedenleriyle başa çıkabilmek için geçmişindeki şiddet ve adaletsizliğin gerçek kapsamını kabul etmek zorunda.” ifadesine yer verdi.
BM Çalışma Grubu’nun, ırkçılık, ırk ayrımcılığı, Afrofobi, yabancı düşmanlığı ve Belçika’daki Afrika kökenlileri etkileyen hoşgörüsüzlüğü araştırmak için başkent Brüksel, Antwerp, Liege, Namur ve Charleroi şehirlerinde incelemelerde bulunduğu belirtildi.
Çalışma Grubu, ziyarete ilişkin bulgu ve tavsiyelerini içeren raporunu, BM İnsan Hakları Konseyi’nin eylül ayında yapılacak oturumunda sunacak.
Kaynak: Haberler