Almanya’daki Türk toplumu hala hayatın eğitimden adalete kadar hala hayatın her alanında ayrımcılığa ve kurumsal ırkçılığa maruz kalıyor.
Harvardlı bir avukat, Alman yargıçların sanıklara sadece Türk isimleri nedeniyle uzun hapis cezaları verdiğini söylüyor.
Mehmet Daimaguler, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Harvard ve Yale’de hukuk eğitimi aldı.
Ama neredeyse zihinsel engelli çocukların ilkokuldayken Almanya’da gittikleri Sonderschule’e gönderilecekti. Daimaguler’in Alman komşusu onu Sondershule’da eğitim görmekten kurtardı. Komşusu “Eğer Sonderschule’a giderseniz yani eğer diplomanızda Sonderschule yazarsa asla bir iş bulamayacaksınız” dedi.
Aynı komşusu daha sonra onu bir meslek okulu olan Haupschule’ye yerleştirdi. Daimaguler mucizeyi başardı ve yükseköğretime devam etmek için Gymnasium’a doğru yola çıktı. Ancak Alman kurumsal ırkçılığının tüm kurbanları onun kadar şanslı değildi. Arapça konuşan bir babaya ve Boşnak kökenli bir anneye sahip olan Daimaguler “Benim başıma gelenler neredeyse 40 yıl önceydi ama şimdi bile Türk kökenli müşteriler aynı ayrımcılıktan şikayet ediyorlar.” diyor.
Araştırmalar, kurumsal ırkçılığın Almanya’daki okullarla sınırlı olmadığını ortaya koyarken Türkler, her kamu kurumunda, hizmette ayrımcılığa ve ırkçılığa maruz kalıyor. En endişe verici olanları ise yargı kısmı.
Daimaguler’in kendisi aynı zamanda terörist NSU davasındaki avukatlardan biri olarak savcı ve hakimler tarafından ayrımcılığa uğrayan kendi müşterilerinin bir çok olayından bahsetmektti.
Anlattığı özel bir hikaye, bir grup Neo-Nazi tarafından saldırıya uğrayan başarılı bir Müslüman iş kadını: Saldırganlardan biri kadının başörtüsünü çekti ve üzerine bastı. Sonra birkaç kez yumruklandı. Daimaguler, sınırlı Türk yetenekleri ile açıklamaya çalıştı: “Savcılık, saldırganların bu türden ilk davası olduğunu iddia ederek davayı attı ve müvekkilimin onlara tacizde bulunulduğu söylendi” dedi.
Türk asıllı avukat, Almanya’daki Türk topluluğunun yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile savaşmamaktan dolayı suçlandığını da söylüyor.
Daimaguler bir uyarı tonuyla “Bir futbol maçı veya ünlü bir Türk şarkıcının konseri olduğunda onbinlerce Türk ortaya çıkıyor ancak bir Türk STK’sı Berlin’de bir NSU protestosu düzenlediği zaman sadece 20 kişinin ortaya çıkıyor” dedi.
Kaynak: Diasporadaily