Vatikan’ın eski Paris Büyükelçisi Başpiskopos Luigi Ventura hapis cezasına çarptırıldı.
Vatikan’ın eski Paris Büyükelçisi Başpiskopos Luigi Ventura cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Fransa’da 8 ay tecilli hapis cezası aldı. Fransız basını, Paris Ceza Mahkemesi eski Paris Büyükelçisi Başpiskopos Luigi Ventura’ya, 2018-2019’da Vatikan’ın Paris Büyükelçisi olarak görev yaptığı dönemde 4 erkeğe cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 8 ay tecilli hapis cezası verdiğini yazdı. Mahkeme, eski Paris Büyükelçisi Başpiskopos Luigi Ventura’nın söz konusu 4 kişiye 13 bin avro maddi tazminat ve 9 bin avro mahkeme masrafı ödemesine hükmetti. Sağlık nedenleriyle duruşmaya katılmayan Ventura’nın suçlamaları reddettiği belirtildi. Aralarında Paris Belediyesinin eski çalışanlarının da bulunduğu 4 erkek, geçen yıl Ventura hakkında cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ventura’nın diplomatik dokunulmazlığı Temmuz 2019’da kaldırılmıştı. Paris Savcılığı, Şubat 2019’da olaya ilişkin soruşturma açmıştı.
Vatikan’dan tarihi cinsel istismar raporu
Vatikan, Kasım 2020’de kilisede olan cinsel istismarla ilgili rapor yayınlamıştı. Yayımlanan bir raporda, üst düzey bir Katolik Kilisesi yetkilisinin hakkındaki cinsel taciz suçlamalarına rağmen terfi ettirilmesinde, kurbanların iddialarının dikkate alınmamasının etkili olduğu kabul edildiği açıklanmıştı. Çocuk ve yetişkinlere cinsel taciz ve görevini kötüye kullanmaktan suçlu bulunan eski Washington Başpiskoposu Theodore McCarrick’in, Vatikan tarafından geçen yıl din adamlığından atıldığı, buna rağmen McCarrick’in 2001-2006 yılları arasında, Katolik Kilisesi içinde ABD’deki en prestijli pozisyonlardan olan Washington Baspiskoposluğu görevini yürüttüğü ortaya konulmuştu. Hakkındaki suçlamalara rağmen McCarrick’in nasıl cezasız kaldığı ve üst düzey görevlere atandığı ise Vatikan tarafından yapılan incelemelerin sonunda raporlanmıştı. Rapora göre, McCarrick Washington Başpiskoposluğuna atanmadan yaklaşık bir yıl önce gelen uyarıya rağmen, dönemin papası 2. Giovanni Paolo bu atamayı gerçekleştirme kararı aldığı belirtilmişti. 1999 yılında ABD’li kardinal John O’Connor, Papa 2. Giovanni Paolo’ya bir mektup yazarak bu atamaya karşı çıktığı, Kardinal O’Connor’un McCarrick hakkında 1980’lere kadar giden cinsel istismar iddialarının bulunduğunu belirtmişti. Ve bu nedenle terfi ettirilmesinin uygunsuz olacağı uyarısında bulunmuştu.
Papa yine de göreve getirildi
Ancak Papa 2. Giovanni Paolo Kasım 2000’de McCarrick’i Washington Başpiskoposluğu’na getirilmişti. Vatikan tarafından dün yayımlanan raporda, “McCarrick’in suçlamaları reddetmesine inanılması” sebebiyle bu atamanın gerçekleştiği belirtilmişti. Bir sonraki Papa 16. Benedetto’nun da suçlamalarla ilgili soruşturma açılmasını, “çocuk tacizine ilişkin inandırıcı iddialar olmadığı” gerekçesiyle reddettiği kaydedilmişti. 461 sayfalık raporda, McCarrick hakkındaki suçlamalara dair “güvenilir kanıtların” 2017 yılına kadar ortaya çıkmadığı öne sürülmüştü. Papa Francesco 2017 yılında, McCarrick hakkında 1970’lerde reşit olmayan bir erkek çocuğu taciz ettiği iddiasıyla soruşturma açılması talimatı vermişti. Bu soruşturmanın sonunda suçlu bulunan McCarrick önce kardinallikten uzaklaştırılmış, geçen yıl da Katolik Kilisesi’nin dini kanunlarına göre en ağır cezalandırma biçimi olan din adamlığından atılma cezası almıştı. Vatikan’ın “McCarrick Raporu’nu” dün açıklayan Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin, “Bu raporu kurbanlar, aileleri, ABD ve evrensel çapta kilise için bu eylemlerin yol açtığı acılar için üzüntüyle yayımlıyoruz” diye konuşmuştu. Rapor için ifadesine başvurulan kişiler arasında 2013’te istifa eden eski Papa 16. Benedetto ve şu anki Papa Francesco da bulunuyor. Papa Francesco’nun “evrensel kilisenin iyiliği için” raporun yayımlanmasını istediği belirtilmişti.