Suriye’de çalışan İngiliz yardım görevlileri vatandaşlıktan çıkarıldılar

Middle East Eye adlı haber sitesinde çıkan bir araştırmaya göre, Suriye’de yardım görevlisi olarak çalışan İngilizlerin vatandaşlıktan yoksun bırakıldıkları ortaya çıktı. İngiliz İçişleri Bakanı Amber Rudd tarafından ailelerine gönderilen mektuplara göre, Kuzey Suriye’de çalışan en az iki yardım görevlisinin “Birleşik Krallık’ın ulusal güvenliğine risk oluşturdukları” gerekçesiyle İngiliz vatandaşlığından çıkarıldıkları belirtildi. Bir başka hadisede ise Suriye’ye gönüllü olarak yardım gönderen ve bağışlarla finanse edilen projelerde çalışan bir kişinin “terörizm bağlantılı ve aşırı İslamcı etkinliklere katılıp katılmadığı” konusunda durumunun değerlendirildiği bildirildi.
Üç yardım çalışanı da Suriye’de hiçbir zaman savaşmadıklarını ve Birleşik Krallık’ta Suriye’deki faaliyetlerinden dolayı herhangi bir suçla yargılanmadıklarını belirttiler. Geçmişte El-Kaide ile bağlantılı olan Heyet-i Tahrir-el Şam örgütünün hakimiyetinde olan İdlib gibi bazı bölgelerde yardım projeleri gerçekleştirdiklerini belirten yardım görevlileri, ancak bu durumun “militan gruplarla bağlantılı oldukları” anlamına gelmediğini söylediler. Yardım görevlileri olarak yaptıkları bütün faaliyetlerin kayıtlarının ispatlanabilir olduğuna dikkat çeken görevliler, Birleşik Krallık’ta tanınan birçok insani yardım kuruluşu ile birlikte hareket ettiklerini vurguladılar.
Yardım görevlisi Jahangir Muhamed, ailesine gelen mektupta kendisinin “El-Kaide ile bağlantılı” olarak değerlendirildiğini söyledi. Suriye’de yaptığı her faaliyetin şeffaf ve ortada olduğunu belirten Muhammed, “İnsanlara yardım etmek için her gün hayatlarımızı tehlikeye atıyoruz ancak onlar bize terörist diyor.” ifadelerini kullandı. Çatışma bölgelerinde yardım görevlilerine ve hayır kurumlarına yönelik karşı propagandanın olağan olduğunu belirten Muhammed, uluslararası güvenilirliğe sahip Beyaz Baretliler adlı sivil toplum kuruluşuna dahi sık sık El-Kaide ile bağlantılı olduğu suçlamasının yapıldığını hatırlatan Muhammed, yardım çalışanları ile sivil toplum gönüllülerinin silahlı gruplarla aynı bölgede bulunmasının savaşçılarla bağlantılı oldukları anlamına gelmediğini ifade etti.
Birleşik Krallık’ta vatandaşlıktan yoksun bırakma uygulaması hukuken oldukça tartışmalı bir konu. İnsan hakları konusunda faaliyet gösteren Liberty adlı kuruluş, vatandaşlıktan çıkarma uygulamasını “baskıcı ve tehlikeli rejimlerin alameti farikası” olarak nitelendiriyor. İnsan hakları hukukçusu Gareth Peirce ise vatandaşlıktan yoksun bırakma sürecinin Ortaçağ sürgünü uygulamasıyla benzer olduğunu belirtiyor.
İngiliz Tabiiyet Yasası’na göre, eğer vatandaşlıktan yoksun bırakmak kamu yararı için elzemse ve bu durumda kişi devletsiz duruma düşmeyecekse, İçişleri Bakanı yalnız bu hallerde gücünü kullanarak Birleşik Krallık’ta doğan bir kişiyi vatandaşlıktan çıkarabilir. Vatandaşlıktan çıkartılan yardım görevlileri ise ebeveynleri başka bir ülkenin vatandaşı olmasına rağmen kendileri Birleşik Krallık’ta doğdukları için vatandaşlık kazanmışlardı. Yardım görevlileri, kendilerini başka bir ülkenin vatandaşı olarak düşünmediklerini belirterek şu an savaş bölgesinde devletsiz duruma düştüklerini belirttiler.
Kaynak: http://www.middleeasteye.net/news/exclusive-british-aid-workers-syria-st…

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook