Kenyalılar İngiltere’ye dava açtı
Kenyalılar yıllarca İngiltere sömürgesinde haklarından mahrum edildi. Bir grup Kenyalı aktivist İngiltere aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) dava açtı. Kenya’nın Rift Vadisi’ndeki topraklarından çıkmaya zorlanan halkları temsil eden avukatlar, İngiltere’nin, sömürge yönetiminin kurbanları tarafından yapılan şikayetleri sürekli olarak görmezden gelerek, imzacısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini savunuyor.
Kenyalılar ile görüşme reddedildi
Kipsigis ve Talai halklarını temsil eden Joel Kimutai Bosek, “İngiltere hükümeti eğildi ve daldı ve ne yazık ki olası her türlü telafi yolundan kaçındı. Tarihin düzeltilmesi için müvekkillerimiz adına mahkemeye gitmekten başka seçeneğimiz yok” dedi. Kenyalılar davalarını BM’ye götürdüler ve burada 2021’de bir özel soruşturma heyeti, Birleşik Krallık’ın kamuoyundan özür dilememesi veya bu sömürge dönemi suistimallerindeki sorumluluklarını kabul etmemesi konusunda “ciddi endişelerini” dile getirdi.
Kipsigis ve Talai’nin avukatları, İngiliz ordusunun ve sömürge yöneticilerinin Kericho’daki ekilebilir arazileri geleneksel sahiplerinden ele geçirmek için tecavüz, cinayet ve kundakçılık kullandığını savundu. 2019’da BM şikayetine imza atan 100.000’den fazla kişi özür diledi ve anavatanlarının gasp edilmesi ve verimli toprakları çay yetiştirmek için kullanan beyaz yerleşimcilere yeniden tahsis edilmesi için tazminat talep etti. Ancak avukatları, İngiliz hükümetinin kurbanlarla veya temsilcileriyle görüşmeyi reddettiğini söyledi.
Çay şirketleri bu toprakları hâlâ işgal ediyor
Britanya İmparatorluğu, Kenya’yı 19. yüzyılın sonları ile 1962 arasında yönetti. Rift Vadisi’nde yaşayan halklar, 20. yüzyılın başlarında topraklarından ayrılmaya zorlandı. Bugün, Vadideki en büyük kasaba olan Kericho’nun çevresi, çok uluslu büyük şirketler tarafından yetiştirilen önemli bir çay yetiştirme bölgesidir.
Davacılar yaptığı açıklamada, “Bugün, Unilever, Williamson Tea, Finlay’s ve Lipton gibi dünyanın en zengin çay şirketlerinden bazıları bu toprakları işgal edip işliyor ve bunları kayda değer kar elde etmek için kullanmaya devam ediyor” dedi.
Haziran ayında AB mahkemesi, İngiltere’nin sığınmacıları Ruanda’ya sınır dışı etmesini engelleyen bir geçici karar yayınladı. Londra o zamandan beri Strazburg’daki mahkemenin kararlarını geçersiz kılacak bir yasa çıkardı ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekilme niyetini reddetti.