Gazze’de yaşanan elektrik kesintileri makineye bağlı yaşayan diyaliz hastalarının yaşamlarını tehdit ediyor

Gazze Şeridi’nde sağlık sistemi, devam eden elektrik kesintileri nedeniyle çökmüş durumda. Haziran ayında İsrail Gazze’ye verdiği elektriği hızla azaltmaya başladı. İnsan Hakları örgütleri, İsrail’in bu adımının gayrimeşru olduğunu çünkü İsrail’in işgalci güç olarak sivil nüfusun refahı noktasında sorumluluğu bulunduğunu belirtti. İsrail’in bu adımı, Filisitin yönetiminin İsrail’e yaptığı ödemeleri radikal bir şekilde azaltmasından sonra gerçekleşti. Bu aynı zamanda Filistin yönetiminin Gazze’de fiilen iktidarı elinde bulunduran HAMAS’ı köşeye sıkıştırmak için yaptığı bir hamleydi. Böylece Gazze’de günlük 8 saat elektrikten 3-4 saate, daha bazı günler 3 saatin bile altına düşmüş oldu.
Gazze’de bulunan sağlık yetkililerine göre elektrik kesintileri başlamadan üç ay evvel Filistin yönetimi, Gazze’ye hayati ilaçların transferinde kısıtlamaya başlamıştı. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Al-Qidra, Reuters’a yaptığı açıklamada, Filistin yönetiminin Mart ayında kanser ve kistik fibroz hastalıkları için gönderilen ilaçların sevkiyatını %35 oranında azalttı. Elektrik kesintileri ve ilaç eksikliği, en zayıf durumda olan insanları vurdu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Gazze’de 320 insanın tedavisi olmayan bir tür kalıtsal akciğer rahatsızlığı olan kistik fibroz hastası olduğunu, bu hastalıkta düzenli hastane bakımı ve spesifik ilaç olmadan hastaların hayati tehlikesi bulunduğunu açıkladı. Hayati ilaçların eksikliğine ek olarak Gazze’deki hastaneler şuan neredeyse tamamen düzenli olarak arıza yapan ve tedavi kesintilerine neden olan yedek jeneratörlere bağlı çalışıyor. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Al-Qidra, geçen haftalarda 16 Filistinli’nin İsrail ve Filistin otoritesinin hastaların Gazze’nin dışındaki hastanelere acil tıbbi transferine izin vermedikleri için öldüğünü açıkladı.
Gazze’deki Filistin İnsan Hakları Merkezi, bu ay elektrik kesintilerinin diyalize bağlı yaşayan böbrek hastalarını etkilediğini açıkladı. Elektrik kesintilerinin sürekli yaşanması nedeniyle hastaların bağlı bulunması gerektiği diyaliz makinelerinin doğru düzgün çalışamadığı ifade edildi. Sonuç olarak, aslında hastanın kanını temizleyen makinelerde hastanın kanının kaldığı ve bu yüzden hastada kanın azalmasına neden olduğu, bunun gibi komplikasyonların ölümcül olabileceği belirtildi. Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’nde diyaliz merkezinin başında bulunan Dr. Muhammed Shatat, “Bir hastamın tedavisi üç saatliğine kesintiye uğradı çünkü jeneratörde yakıt bitmişti ve kan pıhtılaşmaya başlamıştı. Hasta kan nakline ihtiyaç duyuyordu. Bu düzenli olarak devam etseydi, hasta iki ya da üç gün sonra ölecekti.” ifadelerini kullandı. Şifa Hastanesi, Gazze’de diyaliz merkezi olan tek sağlık kuruluşu. Bu sebeple pek çok hasta, elektrik kesintileri nedeniyle jeneratöre bağlı gerçekleşen bu tedaviyi alabilmek için uzun bir yolculuğa katlanıyor.
Kaynak: https://electronicintifada.net/blogs/charlotte-silver/power-cuts-put-liv…

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook