Yemen’de bu yıl yine milyonlarca kişi açlıktan ölebilir

BM Yemen’de 13,5 milyon kişi açlıktan ölme riski altında olduğunu açıkladı

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Vanessa Huguenin, Yemen’deki krizle ilgili açıklamalarda bulundu. Huguenin, “Yetersiz beslenme hiç bu kadar kötü olmamıştı. Yemenliler ‘aç kalmıyor’, açlıktan ölüyor. Yemen’de 13,5 milyon kişi şu anda açlıktan ölme riski altında.” diye konuştu.  Yemen’deki insani kriz, çok kötü bir seviyeye ulaştı. Husilerin 2014 yılında başkent Sana’yı ele geçirerek iç savaş başlattı ve bu savaş 2020’de ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi. Milyonlarca Yemenli, açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Birleşmiş Milletlerin verilerine göre, Yemen halkının yaşadığı insani kriz, 2020 yılında yeni tip koronavirüs (covid_19) salgıyla daha da kötüleşerek kritik boyutlara ulaştı.Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Vanessa Huguenin konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Huguenin, “Yemen’deki insani kriz dünyanın en kötüsü olmayı sürdürüyor.” diye konuştu. Toplam nüfusu 30,5 milyon olan ülkede, yüzde 80’lik bir kısmın (24,3 milyon) insani yardım ve korumaya muhtaç olduğunu açıkladı. Huguenin, Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması’nın (IPC) hazırladığı yeni araştırmaya göre, Yemen’de 16 bin 500 kişinin “kıtlık benzeri koşullarda yaşadığını”, bu sayının 2021’de üçe katlanmasının beklendiğini bildirdi.

Yemen’de 13,5 milyon kişi ölebilir

Huguenin, Yemen’de 13,5 milyon kişinin açlıktan ölme riski altında olduğunu söyledi ve çatışmalar nedeniyle ailelerinin gıda bulmakta zorlandığını vurguladı. Öte yandan “Haziran 2021 itibarıyla bu sayı 3 milyon artabilir. Yani ülkenin yarısından fazlası akut açlık içinde yaşıyor olabilir.” uyarısında bulundu. Ayrıca covid_19 salgınının da ülkede sadece yüzde 50’si işlevsel olan “kırılgan sağlık sistemine” ek yük getirdiğini, bunun da halkın “ölümcül hastalıklara” karşı tedavi olmasına engel oluşturduğunu bildirdi.

Yemen’de dört çocuktan biri açlık sıkıntısı yaşıyor

Huguenin, uluslararası toplumu, Yemen için belirlenen insani yardım fonlarına destek olmaya çağırdı ve ülkedeki şiddetin bitmesi için herkese şöyle seslendi: “Şu anda kıtlığı önlemek en önemli öncelik. Kıtlığın hakim olmasını önlemek için herkes elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Yetersiz beslenme hiç bu kadar kötü olmamıştı. Yemenliler ‘aç kalmıyor’, açlıktan ölüyor. Ülkenin bazı bölgelerinde şu anda dört çocuktan biri (yetersiz beslenmenin yol açtığı) “akut açlık” yaşıyor. Yemen’deki kıtlığı nasıl durduracağımızı zaten biliyoruz çünkü bunu iki yıl önce dünya yardım etmeyi seçtiğinde başardık. Bu, şiddetli beslenme yetersizliği olan on binlerce çocuk dahil milyonlarca hayatın kurtarılmasına yardımcı oldu. Dünya artık yardım etmemeyi seçerse, bu çocukların çoğu ve aileleri yine açlıkla yüzleşecek.” Huguenin, “nihayetinde Yemen’deki krizi sona erdirmek için siyasi çözüm gerekeceğinin” altını çizdi, “Aynı zamanda Yemen’in harap ekonomisi için güvenilir bir destek gerekiyor. Bu arada milyonlarca kişinin hayatta kalmak için insani yardıma ihtiyacı olacak.” dedi.

233 bin Yemenli hayatını kaybetti

OCHA’dan 1 Aralık’ta açıklamada bulunarak, ülkede 6 yıldır devam eden iç savaşın yanı sıra yetersiz beslenme ve kolera gibi hastalıklar yüzünden yaklaşık 233 bin kişinin hayatını kaybettiği duyurmuştu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) de, Yemenlilerin üçte ikisinin güvenli ve temiz su ile sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını belirtmişti. Yemen’de uzun süredir siyasi istikrarsızlık hüküm sürüyor. Husiler, Eylül 2014’ten beri başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Yıllar süren iç savaşta ise olan sivillere oluyor.

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook